PRAHA – Češi žijící v manželském svazku volí pro správu rodinných financí v 56 procentech společný účet.

Tento trend je obvyklejší u starších párů ve věku 56 až 65 let, 53 procent z nich má pouze společný účet s partnerem. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Ipsos Tambor pro ING Bank ČR, které byly nyní zveřejněny.  Dotazování se zúčastnilo 524 respondentů ve věku 18–65 let, z toho 264 dotazovaných žije v manželském svazku.

Mladí raději každý sám

V mladších domácnostech jsou častější oddělené účty, kdy za své finance odpovídá každý z partnerů sám. Takže necelá pětina sezdaných Čechů napříč věkovými skupinami, má společný rodinný účet a zároveň i oddělené osobní účty.

Napříč věkovými kategoriemi zvolilo správu rodinných financí formou společného účtu 39 procent dotazovaných žijících v manželském svazku. Společného účtu pak využívají výrazně více starší páry ve věku nad 56 let, a to v 53 procentech.  41 procent respondentů má svůj vlastní účet a téměř pětina (17 procent) dotazovaných má společný účet s partnerem a zároveň i svůj osobní účet. Jen tři procenta respondentů nemají žádný účet.

Češi důvěřují účtům

„Náš průzkum ukázal, že naprostá většina Čechů (97 procent) využívá pro správu svých financí nějakého účtu. Pozitivní je i skutečnost, že více než polovina rodin využívá společného účtu. Ten nabízí lepší kontrolu nad výdaji, a tedy i šanci více uspořit. Našetřené peníze pak partneři mohou převést například na spořicí účet, kde se jejich úspory zhodnotí ještě více,“ komentuje výsledky průzkumu Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank.

Z průzkumu také vyplynulo, že ženatí muži jsou častěji majiteli vlastního účtu (43 procent). Oproti tomu 45 procent vdaných žen přiznalo pouze společný účet s partnerem.

Důležitá je komunikace

„Společný účet však předpokládá velmi dobrou komunikaci mezi partnery, důvěru a naprostou otevřenost ve správě rodinných financí,“ připomněl manažer marketingu Poštovní spořitelny Milan Jursík.

Hledání funkčního modelu rodinných financí je přitom podle Jursíka pro vztah zátěžovým obdobím. Proto je podle něj v souvislosti se zdravým finančním chodem domácnosti důležité dodržovat tři základní principy.

„Partneři by měli znát výši všech svých příjmů, o větších výdajích musejí rozhodovat společně a společně by měli vybrat spořicí produkty, pomocí nichž zhodnotí své úspory,“ uvedl.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..