MOSKVA – Národní garda, která bude podřízena pouze prezidentovi, má vzniknout v Ruské federaci. Informoval o tom list „Nezavisimaja gazeta“.

Zdroje listu tvrdí, že úkolem Národní gardy bude zajistit bezpečnost země a ochranu ústavních práv.

List zároveň informuje, že do čela nové struktury by mohl být jmenován vrchní velitel vojsk ministerstva vnitra generál Nikolaj Rogožkin. Nová silová struktura se bude podle zdroje listu formovat z členů vojsk ministerstva vnitra a dalších silových struktur. Mimo jiné do nich mají být začleněny i speciální výsadkářské jednotky a nově vznikající složky vojenské policie.

Počet členů těchto elitních gardových jednotek není nijak zanedbatelný. Počítá se s 350 až 400 tisíci muži. Většinu z nich budou tvořit profesionálové. Zdroje listu na druhou stranu ujišťují, že vedení Ministerstva obrany Ruské federace kývlo na záměr snížit počet branců na 800 tisíc mužů v pozemních i námořních jednotkách.

Putinův „Plán obrany země“ dostává konkrétní obrysy

V současné době připravuje Ministerstvo obrany RF společně s Radou bezpečnosti a administrativou prezidenta nový „Plán obrany země“. Tento plán vychází z úkolů definovaných Vladimírem Putinem v článku „Být silní: záruky národní bezpečnosti pro Rusko“.  Jeho úkolem je vytvoření koncepce přípravy silových struktur na rychlou reakci vůči novým hrozbám. Zatím ale nebylo upřesněno, zda tato koncepce předjímá vznik nějakých nových struktur.

List „Nězavisimaja gazeta“ připomíná, že v Rusku byl už třikrát pokus o vytvoření Národní gardy, pokaždé se však vedení této myšlenky nakonec zřeklo. Je podle něj proto předčasné předjímat, zda Vladimír Putin během svého prezidentského období dotáhne tento záměr do konce.

Zdroj fotografie: Lenta.ru


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..