MOSKVA- Srbsko nechce řešit otázku Kosova vojenskou cestou, ale i podle ústavy se ho nemůže a nechce zříct. Vyplývá to ze slov srbského prezidenta Nikoliče během návštěvy Ruska.

Jak řekl prezident  Tomislav Nikolič ruské tiskové agentuře Interfax, jednání v této otázce musejí být vedena na vysoké úrovni, ale „řešení otázky Kosova a Metiochie není možné dosáhnout bez Srbského konsenza. „Ani podle ústavy se nemáme právo zříct Kosova a Metiochie,“ řekl srbský prezident.

Řešení otázky Kosova bude muset získat podporu srbského lidu

Na otázku, zda Srbsko vystupuje z pozice „ani mír, ani válka“ nebo z pozice síly, se prezident vyjádřil kategoricky proti možnosti vojenského scénáře. „Už dříve jsem vystupoval s tím, že je pro mne Kosovo neoddělitelnou součástí Srbska. Neznamená to ale, že jsme s nimi rozhodnuti válčit. O tom nemůže být ani řeči, Už jsme si dost vystrádali z válek. Tím spíš, že tam, v „Kraji“, je NATO, i když pod vlajkou OSN,“ konstatoval srbský prezident.

„Jsme pro jednání a společné určení budoucích vztahů,“ řekl prezident. Podle něj se bude Srbsko snažit hledat řešení kosovské otázky v podmínkách, přijatelných pro obě strany. Zdůraznil také, že takové řešení bude muset získat naprostou podporu srbského lidu.

Rusko nekladlo požadavek na zřeknutí se Kosova a Metochie

„Pokud jde o Rusko, nikdy jsem neslyšel o ruském požadavku na to, abychom se zřekli Kosova a Metóchie,“ konstatoval Nikolič. Informoval Interfax, že 13. června plánuje navštěvu Bruselu. „Tam navrhnu, aby mi otevřeně řekli, zda existují z jejich strany nějaké požadavky na řešení otázky Kosova a Metóchie, které by nebyly známé srbskému lidu,“ zdůraznil prezident.

Návštěvu Ruska plánoval Tomislav Nikolič ještě před tím, než byl zvolen prezidentem. „Když jsem už ale byl zvolen prezidentem, i když inaugurace ještě neproběhla, nemohl jsem vynechat příležitost navštívit Rusko a setkat se s jeho vedením,“ konstatoval Nikolič. Připomněl také, že Rusko-Srbské ekonomické vztahy od počátku tisíciletí do roku 2008 byly ve stavu „citelné stagnace“ a „otevřely“ se, až po uzavření energetické smlouvy mezi oběma zeměmi.

Mým snem je, aby Srbsko se stalo strategickým partnerem Ruska

Zároveň ale zdůraznil, že Ruská federace dokonce v době stagnace ekonomických vztahů zůstávala důsledným obhájcem životně důležitých otázek pro Srbsko v Radě bezpečnosti OSN. Dodal, že udělá vše pro to, aby pozdvihl vzájemné vztahy obou zemí na tu úroveň, kde by si je přál vidět. „Mým snem je, aby se Srbsko stalo strategickým partnerem Ruska,“ přiznal se Tomislav Nikolič.

Během sobotní schůzky s Vladimírem Putinem, ujistil Nikolič svého ruského kolegu, že srbská vláda, která vznikne v nejbližší době, připraví projekty, které bez jakýchkoliv pochybností zaujmou Rusko. Poděkoval Rusku za podporu Srbska a jeho suverenity. „Srbsko je sice na cestě k EU, ale je to dlouhá cesta a budeme ty vztahy budovat podle všech mezinárodních pravidel,“ konstatoval srbský prezident.

Kosova se nevzdáme, i kdybychom měli přerušit vyjednávání s EU

Neslyšel však prý, že by Srbsko mohlo vstoupit do EU pouze v případě, že uzná nezávislost Kosova a Metóchie. „Nemohli bychom to však udělat ani v případě, kdyby se tím měly přerušit naše vyjednávání s EU,“ dodal důrazně.

Srbský prezident pak ujistil Vladimíra Putina, že Srbsko nikdy nevstoupí do NATO. Nikolič v této souvislosti připomněl, že srbský parlament schválil rezoluci o vojenské neutralitě.

V Srbsku by Putin vyhrál prezidentské volby

Nikolič také zdůraznil Putinovu roli v čele ruského státu. Dohodl se se svým kolegou, že po bělehradském  aktu inaugurace navštíví ruský prezident Srbsko. „A i když je Srbsko na cestě do EU, je to, jak už jsem řekl, dlouhá cesta, ale naše rusko-srbské vzájemné vztahy budeme budovat už nyní,“ konstatoval Tomislav Nikolič.

Na tiskové konferenci se Nikolič obrátil s úsměvem na Vladimíra Putina s předpokladem, že by prohrál volby ve své zemi pouze v případě, kdyby jeho oponentem byl Vladimír Putin. „Tak vysokou autoritu máte z srbského lidu,“ zdůraznil.

Foto: www.voiceofserbia.org

Sdílet

1 Trackback or Pingback for this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..