NASA/USA – Údaje, které vědci získali od sondy Voyager 1, svědčí o tom, že se blíží hranici prostoru, v němž už není vliv naší hvězdy – Slunce a kde „takových“ hvězd je nekonečné množství. O tom, jak to zřejmě systémově vypadá, informují stránky Laboratoře reaktivního pohybu NASA .

V současné době je sonda na hranici heliosféry (sluneční sféry) a chystá se ji překročit. Kdy k tomu přesně dojde zatím není jasné, ale v každém případě vstoupí Voyager 1 jako prvním přistroj do prostoru, kam už vliv naší hvězdy nesahá.

„Fyzikální zákony říkají, že se Voyager stane prvním přístrojem, který je dílem člověka, co vstoupí do mezihvězdného prostoru, i když nevíme přesně, který den to bude,“ říká Ed Stone vědecký pracovník projektu Voyager na California Institute of Technology v Pasadeně.

Sonda, která byla vypuštěna před 34 lety je teď vzdálena od Země 17.8 miliard km. Podle vědců od ledna 2009 až do ledna 2012 počet mezigalaktických kosmických paprsků se průběžně zvyšoval, až dosáhl počátkem února zvýšení o 25 procent.

Od ledna letošního roku vzrostl počet galaktických částic za jediný měsíc o 9 procent. Zároveň lze pozorovat postupné zpomalování počtu nabitých částic, které vycházejí ze Slunce. Právě tyto údaje svědčí o tom, že mezihvězdný prostor je na dosah.

Foto: NASA

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..