RIAD – Rozkaz vojenským a bezpečnostním složkám uvést veškeré bojové struktury a prostředky do stavu plné pohotovosti, vydal saúdský král Abdalláh, v důsledku situace v regionu Perského zálivu a na Blízkém Východě obecně. Írán zuří, hrozí mu ztráta hlavního trumfu – zablokování ropy přes Hormuzský záliv. Každá z těchto zemí pomáhá jiné straně Sýrie.

Zdůrazniv možnost „napadení cizím státem nebo teroristických útoků“, vyzval král vojáky ke zvýšení bdělosti, aby byli připraveni na nepředvídané události. Informovala o tom íránská televizní stanice PressTV.

Rozkaz sice neříká, o jakou zemi jde, Írán však už začal zuřit

Rozkaz neupřesňuje, kterou zemi měl saúdský monarcha konkrétně na mysli. Není tajemstvím, že Saúdská Arábie (SA) spolu s Katarem aktivně zásobují zbraněmi syrskou opozici. Riad navíc nedávno oznámil, že je ochoten vyplácet služné vojákům opoziční „Armády Svobodné Sýrie“ ASS.

Íránská státní tisková agentura odvysílala fotokopie králova rozkazu, aniž by uváděla, jakými cestami se k ní tento dokument vlastně dostal. Rozkaz byl přitom podepsán 27. června.

Írán, na druhou stranu, vyzbrojuje Sýrii a íránští vojáci jako dobrovolníci aktivně bojují v řadách syrské vládní armády proti opozici.

Arabové chtějí připravit Írán o hlavní strategický trumf

Co je ale ještě více znepokojivé, zdroje v saúdském ropném průmyslu uvádějí, že SA má připravené alternativní trasy pro export ropy, obcházející Hormuzský průliv. Írán totiž vyhrožuje, že záliv „ucpe“, dojde-li k hromadnému konfliktu.

V případě, že se SA podaří tuto alternativní trasu do Evropy a Asie zbudovat, zůstane Írán bez svého hlavního geopolitického trumfu – „ucpat Hormuzský průliv a vyprovokovat ropnou krizi, která by tvrdě dopadla na energetické zájmy jak jeho nepřátel, tak dalších částí světa.

Ve světle těchto souvislostí lze předpokládat, že Írán je minimálně jednou ze zemí, z níž král Abdulláh očekává jistou míru ohrožení, v důsledku budování saúdských alternativních ropovodních tras. Nabízejí se dvě otázky, na čí straně je prvotní iniciativa velmi reálného konfliktu a v jakém asi jazyce budou mezi sebou komunikovat „saúdští“ piloti?

Zdroj foto: criticalppp.com

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..