PRAHA – Evropská komise zjistila v ČR závažné prohřešky v čerpání evropských fondů. Česká vláda nyní předkládá Evropské unii návrh svých kroků, jimiž má Evropu přesvědčit, že vše napravíme a uvedeme do pořádku, aby to odpovídalo smlouvě, podle níž máme prostředky čerpat. U některých kontrolovaných projektů docházelo až k 99procentní chybovosti. Podivná výběrová řízení, nadhodnocené vícepráce, nadhodnocená až smyšlená návratnost. Uvěří nám Evropa? Prý jestli nám dají letos o více jak 20 miliard méně, Kalousek odstoupí.

„Je třeba vzít v úvahu, že Evropská unie, v souvislosti s vlastními problémy, výrazně přitvrdila v kontrole čerpaných peněz,“ řekl pro Smartnews.cz zdroj z ministerstva financí. Jak říká, není si jist, zda úpravy, které byly provedeny, umožní České republice čerpat dotace v plném objemu, i když některé legislativní kroky dopad mohou zmírnit.

Podle tohoto zdroje to spíše vypadá, že budeme rádi, dojde-li k proplácení zhruba 60 procent dotací. „Tam, kde jsou opravdu vážné nedostatky, bych příliš na shovívavost EU nevěřil,“ dodává zdroj. Týká se to prý zejména případů, kde došlo k netransparentnímu zadávání veřejných zakázek a ke špatnému vyhodnocení udržitelnosti a návratnosti projektů.

Evropa Českem exemplárně pohrozí, a zároveň ušetří

Ministr Kalousek v jednom z televizních pořadů prohlásil, že bude-li evropský výpadek kvůli chybám v čerpání o 20 miliard nižší, podá demisi. Letos, alespoň podle rozpočtu, očekává ČR celkový příjem z Unie přes 100 miliard a odvody ve výši přes 35 miliard korun. „Evropa zde, podle mne, uvidí dvě možnosti. Za prvé, ušetřit nějakou tu miliardu eur, což se jí docela hodí. Za druhé, a to bych viděl jako větší problém, bude chtít zároveň ukázat, že to s dodržováním pravidel čerpání myslí vážně, stejně jako se sankcemi,“ konstatoval.  Česko pak podle něj může posloužit jako exemplární případ. „Jestli svůj výrok myslí vážně i pan ministr, to nevím, ale jestli ano, pak jistou svou židli nejspíš nemá“, dodal zdroj.

V případě, že zastavení čerpání peněz nastane, bude podle zdroje propad příjmové části státního rozpočtu velmi výrazný. „I těch 40 procent dotací, které by nám Unie neproplatila, dokáže vyvolat pokles veřejných financí v takovém rozsahu, že náš žádné DPH nezachrání,“ dodal zdroj. Časy tolerantní EU podle něj jednoznačně skončily a nastává tvrdý režim kontroly, zda se hraje podle pravidel. Jen za minulý rok jsme získali z EU čistých 30 miliard korun (72 miliardy jsme získali a 42 miliardy jsme odvedli do rozpočtu EU). „To nejsou zrovna drobné pro náš rozpočet“. Připomeňme, že v programovacím období 2007 až 2013 byly naplánovány dotace pro ČR celkem ve výši téměř 800 miliard korun. „I kdybychom 60 procent odvedli zpět do Unie, je to pořád 320 miliard čistého příjmu,“ uvedl zdroj.

Premiér Petr Nečas zhruba před měsícem uvedl, že zastaví-li Evropa výplatu dotací, může ČR přijít až o 100 miliard korun.  „Tak skepticky bych to sice neviděl, ale  že k neproplacení některých projektů dojde, tím jsem si téměř jist,“ konstatoval zdroj. Podle něj se ztráta ČR bude skutečně pohybovat někde v rozmezí 20 – 40 miliard korun.

Stáváme se v Evropě zemí podvodníků?

„Nezapomínejme, že už nyní se ozývají hlasy, že by měla být podrobeno kontrole čerpání fondů v celé ČR, mluvil o tom i belgický europoslanec Derk Jan Eppink. Navrhl také, aby se podezřeními ze zneužívání začal zabývat také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF),“připomíná zdroj. Dodal, že se Evropě nelíbí ani časté střídání úředníků, kteří mají fondy na starosti. „Nezbývá, než doufat, že to vláda v Bruselu zvládne.“

Zatím dostalo Česko z celkové částky 800 miliard korun proplaceno přímo z EU pouze 138, tedy necelých 18 procent. Odhadnout, o kolik Česko může přijít, je prý nyní obtížné, může se to ale pohybovat v řádu více než 30 miliard, které pak budou muset být proplaceny z českého rozpočtu. „V případě, že by Evropa trvala na zúčtování do konce roku 2014, může to být taková díra do rozpočtu, že se z ní bude Česko ve stávající situaci nesnadno vzpamatovávat,“ říká zdroj.

Můžeme přijít nejen o peníze dnes, ale také o důvěru i s penězi do budoucna

Ještě horší dopad může mít podle zdroje nedůvěra EU vůči Česku do budoucna. „Nejde jen o současné desítky miliard, ale od roku 2014 nabíhá nové období pro čerpání peněz z EU,“ upozorňuje zdroj. V případě, že se české vládě nepodaří přesvědčit Brusel, že jsme schopni důsledně kontrolovat účelné a transparentní čerpání dotací, může se podle zdroje stát, že EU nejen sníží finanční toky do ČR, ale nasadí přísnější kontrolní mechanismy, kdy se budeme muset zodpovídat v kratších obdobích za čerpání a detailněji, než je tomu dnes. „Hlavní je ovšem sám fakt nedůvěry, na který je v Evropě kladen velký důraz,“ dodává. Můžeme prý jen doufat, že se vládě podaří přesvědčit EU, že jsme nejen schopni napravit nedostatky stávající, ale hlavně, předcházet podobným nešvarům v budoucnu. „Jinak se pochmurná prognóza Petra Nečase o 100miliardovém schodku může hravě naplnit,“ dodal na závěr zdroj.

Zdroj foto: gazeta.ee

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..