DAMAŠEK – Syrský prezident Bašár Asád poskytl rozhovor tureckému listu Cumhuriet, v němž uvedl, že vysoký post pro něj nic n neznamená.“ Pravda, dochází k tomu v době, kdy prezident už ztratil značnou část svých stoupenců.

„Jestliže je odchod prezidenta v zájmu Sýrie, pak je prezident povinen odejít. To je zcela samozřejmé,“ řekl Asád. „Není vhodné zůstávat v křesle jeden jediný den navíc, když si to národ nepřeje,“ dodal. Prohlašuje dále, že až volby mohou být definitivním ukazatelem, zda si ho národ přeje vidět v čele státu, či nikoliv.

Prohlášení Asáda má ale „háček

Přesto, podle očekávání, vyplývá z rozhovoru ono pověstné „ale“. Hlavní prý je, aby se o tom, jak říká, rozhodovalo uvnitř Sýrie, a ne za jejími hranicemi.

Asád konstatoval, že jeho odchod je přijatelný pouze v důsledku voleb, a ne na základě „jakýchsi mezinárodních iniciativ“. Jako příklad těchto iniciativ, Asád připomněl  Annaanův plán, který je postaven na vzniku přechodné vlády, do níž by měli vstoupit jak zástupci vládnoucích složek, tak opozice.

Připomeňme, že některé západní země navrhovaly Rusku, aby „si odvezlo“ prezidenta Asáda do Moskvy, Ruská federace to odmítla s konstatováním ministerstva zahraničí,  že „ Ašár není náš hrdina“.

Zdroj foto: partbilet.ru

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..