PRAHA – (TZ-KSČM) I když teploty trhají rekordy, zdá se, že letos nastoupí okurková sezóna později. Dokonce poslanci zasedají. Hlavním tématem jsou sice církevní restituce, ale hned na druhé místo aspiruje rozhodování o vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání. Normálně desetiminutovka: Poslanec požádá, imunitní výbor doporučí, sněmovna odhlasuje – precedentů je řada, a bude-li o jednoho odsouzeného poslance více, chleba levnější nebude. A jak říká hlas lidu, „stejně si to všichni zaslouží“.

Kauza Parkanová se ale liší. Jednak upřímným zděšením místopředsedkyně sněmovny, že by se to mohlo týkat i jí, jednak křečovitou „rytířskostí“, s níž za ni bojuje její stranický kolega a ministr financí Miroslav Kalousek.

Připomeňme si, že důvodem žádosti o udělení souhlasu k trestnímu stíhání je předražený nákup problémových letounů CASA – údajně o 658 miliónů – v závěru působení Vlasty Parkanové ve funkci ministryně obrany. Exministryně, a ještě vehementněji i Miroslav Kalousek, zpochybňují potřebu odhadu ceny letadel i kvalifikaci Parkanové poznat, že je to příliš. Tomu druhému jsem přístupná uvěřit. Celé působení Parkanové ve funkci by bylo úsměvné, kdyby nebylo pro nás pro všechny tak drahé. Ostatně sama se netajila neznalostí výložek a řízení resortu ráda ponechala na svých šíbrech spolupracovnících. Zato na přehlídkách jí to slušelo, a její píseň Hvězdné pruhy podporující americký radar v Brdech lámala rekordy ve sledovanosti. Dnes se za svoje neznalosti schovává a možná jí dochází, že se v touze po korýtku nechala vmanévrovat do role bílého koně.

Pravděpodobně ji na něj pomohl vysadit i Miroslav Kalousek. Ministerstvo obrany dobře zná, pět let tam působil ve funkci náměstka, vzpomeňme na nákup vadných padáků. Zná i lidi, kteří se kolem pochybných akvizic nejméně hospodárného ministerstva pohybovali. Letouny CASA to začalo, ale jak hluboko a jak daleko do minulosti šetření půjde? Je lépe se gentlemansky zastat kolegyně, a pokud to nestačí, silou své autority vyjádřit nespokojenost s vyšetřováním. Výhružný telefonát kriminalistovi Mazánkovi asi nepůjde prokázat – nikdo další u toho nebyl a nemyslím, že už je na Kalouska nasazen odposlech. Ale co jiného než nátlak je sám přiznaný fakt, že vyšetřovali jeden z nejmocnějších mužů ve státě, telefonoval?

Kalousek je nervózní, Kalousek dělá chyby. Parkanové uškodil, oslabil svoji pozici u premiéra, poškodil svůj pečlivě budovaný mediální obraz. Že by se cítil ohrožen?

Zuzka Bebarová-Rujbrová je poslankyně Parlamentu ČR a stínová ministryně KSČM pro resort legislativy a lidských práv.

Zdroj: Zuzka Bebarová-Rujbrová – TZ KSČM

Zdroj foto: Haló noviny

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..