PRAHA — Vývoj na politické scéně se mění každou chvíli. Doba rozhodně nepřipomíná čas pro klidnou letní relaxaci. Průřezově shrnul  událostí posledních dnů a hodin exklusivně pro Smart News  Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu (TOP 09/Stanez)

V poslední době se událo několik věcí. Zkusme to popořadě. Jaký je váš názor na odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila?

Překvapilo mě to, oficiálnímu zdůvodnění tohoto kroku, které nám přednesl pan premiér, nevěřím. Doufám, že nový ministr bude respektovat vůli nejvyššího státního zástupce v otázce obsazení postu vrchní státní zástupkyně v Praze, a že nezmění proreformní kurz, který nasadil ministr Pospíšil, a který naše justice potřebuje.  

Myslíte si, že v případě jmenováním vrchním státním zástupcem v Praze Lenku Bradáčovou, může veřejnost vnímat i tak – David Rath měl pravdu?

To by podle mě bylo velmi zjednodušené. David Rath jako vcelku inteligentní člověk jistě tušil, že Lenka Bradáčová je horkou kandidátkou na tento post. To, jak postupovala v jeho kauze, není jistě jediným ani hlavním důvodem pro její nominaci. V této věci zcela důvěřuji uvážení nejvyššího státního zástupce Zemana.  

Sněmovna vydala k trestnímu stíhání Vlastu Parkanovou. Ministr financí Miroslav Kalousek ji velmi ostře bránil. Nebylo to spíše kontraproduktivní?

V očích veřejnosti to tak mohlo být. Nicméně ministr Kalousek je pevně přesvědčen o tom, že jeho stanovisko je správné, a za pravdu mu dávají i někteří komentátoři, například pan Bohumil Doležal.

Já se kloním k opačnému názoru, ale faktem je, že v případě, že by se obvinění proti Vlastě Parkanové ukázala jako neopodstatněná, vyvolá to oprávněnou diskusi o pojetí poslanecké imunity a o tom, zda mají být poslanci skutečně téměř automaticky vydáváni.

Nic to ale nemění na mém názoru, že poslanecká imunita by neměla být doživotní. Kdyby tomu tak nebylo, nebylo by ani tolik poprasku kolem vydání Vlasty Parkanové. Policie by ji totiž – v případě nevydání – mohla stíhat po skončení mandátu.  

V tuto chvíli má Sněmovna předsedkyní a místopředsedu. Bude se jednat i o zvolení dalšího místopředsedy?

Rezignace Vlasty Parkanové na místopředsednický post je velice čerstvá. Bezpochyby budeme jednat o obsazení postu místopředsedy sněmovny, v tuto chvíli je vedení sněmovny pouze dvojčlenné, a to samozřejmě dlouhodobě není možné, vzhledem k povinnostem, které předsedkyně a místopředsedové sněmovny mají.  

Koalice při vydání Vlasty Parkanové nehlasoval jednotně. Nemůže to koalici znovu rozbouřit? Vlastně ani TOP09/Stanez nebyla jednotná. Neznamená to i pnutí uvnitř strany?

Neznamená to pnutí uvnitř koalice, poslanci TOP09 i ODS byli v hlasování nejednotní i v rámci svých klubů. Zbavení imunity je natolik bytostně otázkou svědomí každého zákonodárce, že toto hlasování nebylo předmětem žádných koaličních dohod. Ani uvnitř našeho klubu to neznamenalo žádné pnutí, přestože jsem zastáncem menšinového názoru (pro vydání), kolegové můj názor respektují.  

 Může se to zdát teď tak, že policie může požádat o vydání kohokoli a on bude vydán? Obáváte se tohoto precedentu?

Jak už jsem uvedl výše, pokud by se ukázalo, že obvinění Vlasty  Parkanové stojí na vodě, nejspíš by to vyvolalo diskusi o tom, za jakých okolností by sněmovna měla své poslance vydávat. Pokud by žádost o vydání byla oprávněná, pak není důležité, kolik takových žádostí bude, ale to, zda budou všechny případy uspokojivě vyřešeny. Na druhou stranu si nemyslím, že by nám hrozila nějaká lavina dalších vydání. To je podle mě spíš argument těch, kdo byli proti vydání Vlasty Parkanové.  

Nabízí se ještě jeden precedens a to trestní stíhání některých dalších bývalých ministrů vlády. Rozhodnutí o nákupu letadel CASA bylo přece kolektivním rozhodnutím.

 Ano, ale Vlasta Parkanová není stíhána kvůli tomuto kolektivnímu rozhodnutí, ale kvůli tomu, co tomuto rozhodnutí předcházelo. Soud musí posoudit, zda měla či neměla nechat vypracovat externí posudek na cenu nákupu.  

V posledním průzkumu agentury Sanep vás v preferencích předstihla KDU-ČSL, není toto i trochu boj o křesťanské voliče?

Myslím, že se spíš jedná o výhodu „nevládní“ či dokonce „neparlamentní“ strany, která není spojována s nepopulárními reformami. To se v průzkumu samozřejmě musí odrazit. Přestože jsme si byli vědomi, že chceme dělat nepopulární kroky, věřím, že do konce volebního období budeme mít příležitost prokázat, že tyto kroky měly smysl – a přesvědčit více voličů, než kolik teď naznačují průzkumy.  

Závěrem Vás ještě poprosím o komentář k protahování schvalovacího procesu u tzv.církevních restitucí.

Opozice avizovala, že bude dělat všechno možné, aby schválení církevních restitucí odsunula tak, že Senát ho sněmovně vrátí tak, aby o této, u řady voličů nepopulární věci, hlasovala těsně před krajskými volbami. Je to pochopitelná taktika, bouřlivá diskuse kolem vyrovnání s církvemi je jednou z mála věcí, které dokáží bezpečně zastřít průšvih sociálně demokratických hejtmanů v čele s Davidem Rathem.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..