PRAHA – Její strana Suverenita, podle posledního průzkumu volebních preferencí, klepe na dveře poslanecké sněmovny. Ona sama, které novinářský svět jinak neřekne, než Bobo, má pak ambici stát se první prezidentkou České republiky. Jana Bobošíková poskytla redakci Smart News exklusivní rozhovor.

Nedávná doba byla přímo přeplněná událostmi. Vezměme to popořádku. Jak vidíte odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila?

Je to legitimní rozhodnutí předsedy vlády. Hysterii, která odvolání doprovází, nechápu.

Poté se objevila kauza s letouny CASA . Jak vy vidíte vydání Vlasty Parkanové, a poté v této souvislosti i telefonáty Miroslava Kalouska? Co kauza Davida Ratha?

Vydání poslanců k trestnímu stíhání považuji za správné. Poslanci a senátoři by měli mít imunitu jen na projevy v parlamentu, nikoliv na přestupky a trestné činy. Chování ministra Kalouska, který neustále tvrdí, že TOP 09 je jediná strana bez skandálů, ponechám bez komentáře.

Vnímáte jako důvodnou hrozbu, že zde budou vládu určovat, jak řekl premiér Nečas, “ plukovníci“?

Pokud by byl premiérem rozhodný demokrat, který se řídí zákonem a nikoliv mediálními kampaněmi, pak toto nebezpečí nehrozí. Pokud je v čele státu třtina, která se třese před mediálními skandály, pak se může stát, že vládu budou určovat vedle médií i plukovníci, nadnárodní formy, Brusel a jiní lobbyisté.

Suverenita se podle posledního známého průzkumu přiblížila vstupu do Sněmovny. Viděli byste v budoucnu i vládní odpovědnost?

 O tom, kdo bude mít vládní zodpovědnost, rozhodnou voliči. Pokud rozdají karty tak, aby ji měla i Suverenita, pak budeme připraveni.

V jednom rozhovoru jste řekla, že stát není možné řídit jako firmu. Jaká je vaše představa řízení státu?

Stát je pro mě místem bezpečí, stejně jako domov nebo rodina. Stát je místo, kde je nutné postarat se i o ty, kteří z důvodu nemoci nebo stáří nemohou pracovat, aby si zajistili životní standard. Stát je instituce, která se vezme za své občany v zahraničí.

Co církevní restituce? Jak se stavíte k této záležitosti?

 Zásadně odmítáme církevní restituce v peněžní podobě. Jsme zastánci vydání fyzického majetku, tak, jak se restituovalo v 90tých letech.

Prezident Václav Klaus si pozval na Hrad policejního prezidenta Petra Lessyho, aby uklidnil situaci. Jste kandidátka na post prezidenta, jak byste tuto situaci řešila Vy?

 I mě by zajímaly názory policejního prezidenta.

 Jak vnímáte Petra Nečase. Jako silného nebo slabého premiéra?

 Premiéru Petru Nečasovi vždy chyběla rozhodnost a odvaha.

Dokázala byste si představit vládní koalici s nějakou stranou, která je v současné době ve Sněmovně?

 Ano.

 Jaký je Váš recept na současnou ekonomickou situaci České republiky?

 Snížení DPH a spotřební daně, zlevnění cen energií, změna u podnikatelského prostředí, zastavení plýtvání, stop armádním zakázkám, investice do dopravy, jaderné energetiky a vzdělání.

Děkujeme za rozhovor

Zdroj foto: oficiální stránky Jany Bobošíkové

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..