PRAHA – Senátor Vladimír Dryml (nyní Nezařazený) oznámil ve čtvrtek 2. srpna na tiskové konferenci v sídle Strany práv občanů – Zemanovci (SPOZ) v Praze svůj „rozvod“ s ČSSD po 14letém „manželství“. Jako důvod uvedl mj. zkorumpovanost strany, zejména jejího jihomoravského „kindermanagementu“, čímž narážel na předsedu strany Bohuslava Sobotku a místopředsedu ČSSD Michala Haška, kteří z toho regionu pocházejí.

Tisková konference probíhala za přítomnosti čestného předsedy a prezidentského kandidáta SPOZ Miloše Zemana, který dorazil v černých brýlích. Ten hned v úvodu popřel souvislost černých brýlí s jakoukoliv jeho příslušností k mafiánským strukturám. Informoval přítomné novináře, že v úterý a ve středu prodělal oční operaci, během níž mu byl odstraněn šedý zákal. Protivníkům pak vzkázal, aby se předčasně neradovali. Do prezidentského klání prý vstupuje naprosto zdráv. Jeho přítomnost krátce po zákroku s vděčností ocenil senátor Dryml.

Dryml oranžovou stranu nešetřil

Senátor Dryml pak odtajnil jména ostatních senátorů ČSSD, kteří podepsali petici za Zemanovu kandidaturu na úřad hlavy státu. Mimo jiné varoval politiky prostřednictvím médií, že až se „odtajní“ archivy „Davida Ratha, bude nejspíš nejednomu z nich horko. „Velmi významné bude, pokud policie rozkryje archiv Davida Ratha, který měl na některé významné představitele politického života,“ upozornil na TK sDryml.

Ve svém vystoupení senátor svou stranu, v níž strávil tolik let, opravdu nešetřil. Prohlásil mj., že je ČSSD prolezlá korupcí, jako dřevo dřevomorkou. Otázkou zůstává, zda se tato politická dřevomorka vztahuje pouze na politiky ČSSD, nebo bude mít David Rath „kuriozity a zajímavosti“ napříč politickým spektrem.

Korupci v politice odnáší i zdravotnictví

Vladimír Dryml je také znepokojen situací v českém zdravotnictví. Přivezli jsme z Evropy 7 miliard pro nemocnice, navzdory ministru pro místní rozvoj Radko Martínkovi (ČSSD), které byly určeny pro všechny nemocnice, které poskytují zdravotnickou péči občanům. Dostaly to ale pouze nemocnice fakultní,“ postěžoval si zpravodaji SmartNews Vladimír Dryml. Svému resortu – zdravotnictví se chce věnovat také v rámci SPOZ.

Kritická slova padala i na adresu stávajícího ministra zahraničí. Na otázku zpravodaje Smart News, jaké řešení by bylo nejvhodnější pro zdravotnictví, měl Vladimír Dryml jasno – „okamžité odstoupení stávajícího ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Přesto, že sám Dryml je ředitelem soukromé nemocnice připouští, že pro občany i zdravotnictví je nejvýhodnější a nejlevnější systém státní a veřejné správy nemocnic i zdravotnictví.

To nejsou renegáti. Pouze ze sociální demokracie přecházejí k sociální demokracii a sociální levici neopouštějí

Na tiskové konferenci padaly i dotazy, týkající se přeběhlictví. Byl to totiž Miloš Zeman, který odsuzoval, že si pravice postavila své vítězství na přeběhlících (Petr Kott a Miloš Melčák). Ti dva umožnili pravicové koalici, aby si prohlašovala ve sněmovně zákony, které byly sociálně velmi nevstřícné vůči střední a slabší sociální vrstvě, většinou sto a jednoho hlasu, právě díky přeběhlíkům.

Miloš Zeman však tento přechod – Z ČSSD di SPOZ nepovažuje za přeběhlictví, protože sociální směr je, alespoň podle programů velmi podobný. „Je to vlastně přechod ze sociální demokracie do sociální demokracie,“ prohlásil Zeman. Předseda SPOZ to ještě doplnil. Řekl bych, že přecházejí ze sociální demokracie do lepší sociální demokracie,“ dodal. S ČSSD však už o možné spolupráci prý bude SPOZ jednat až po volbách. Miloš Zeman zároveň poukázal na odlišnost, že Kott a Melčák po přeběhnutí hlasovali s pravicí. Předpokládá ale, že při rozhodování o věcech veřejných nebude v regionech mezi ČSSD a SPOZ zásadní rozdíl.

Pokusy o příměří selhaly a výzva k souboji mezi špičkami byla přijata. Na základnách se ale už nyní mluví o smíru

SPOZ a ČSSD jsou v zásadě strany stejného zaměření, dá se říct, že tedy mají i stejný elektorát. Původní snaha SPOZ navázat nějaké bližší spojenectví s ČSSD však narazila nejen na nezájem, ale i na odpor, zejména ve vedení sociální demokracie. Jinak to ale zřejmě bude vypadat na nižších stupních stranické hierarchie. Miloše Zemana si váží dodnes řada sociálních demokratů. Zatímco Miloš Zeman měl alespoň snahu netříštit levici, postoj vedení ČSSD mu v podstatě neumožnil jinou variantu, než přijmout bojovou výzvu. Ten, kdo to odnese, bude podle všeho roztříštěná levice. Podle některých signálů z regionů, však tato roztříštěnost nebude trvat zrovna dlouho. Už dnes mluví někteří zastupitelé v krajích a obcích zatím jen mezi sebou (nechtějí prý přímý střet s vedením, který by obě strany poškodil před krajskými volbami), že po volbách spojí své síly ve prospěch levice, a hlavně občanů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..