Lodě vojenského ruského námořnictva míří do syrského přístavu Tartus. Ruskou tiskovou agenturu RSN o tom informoval zdroj v Generálním štábu Ozbrojených sil.

Na palubě každé z lodí je 120 mužů námořní pěchoty s klasickou výstrojí, ale také se silnou bojovou technickou výzbrojí.

Velké výsadkové lodě zůstanou v přístavu několik dnů, a poté zamíří do severovýchodní části Středozemního moře, zdůraznil zdroj z Generálního štábu.

Lodě odjedou, vojáci zůstanou

Zda s loďmi odjedou i jednotky námořní pěchoty zdroj neupřesnil.

Rusko tentokrát jednoznačně dává najevo, že po Iráku a Libyi je už načase dát najevo svůj nesouhlas. Do střetu s Ruskem se asi ani Američanům ani NATO chtít nejspíš nebude.

Připomeňme, že se v přístavu Tartus nachází také materiální základna válečného loďstva RF, kterou obsluhuje zhruba 50 ruských vojáků. Už počátkem ledna letošního roku tam vyrazila ruská flotila, v čele s mateřskou lodí Admirál Kuzněcov. Tehdy ruské zdroje oficiálně uvedly, že si lodě potřebují doplnit zásoby před další cestou. Syrská média o tom ovšem mluvila, jako o aktu solidarity Moskvy se Sýrií.

Tehdy ale ruské lodě neměly na palubě námořní pěchotu.

Podle původní informace měla do přístavu Tartus podle Moskvy vplout jen podpůrná plavidla k doplnění zásob. Připomeňme ale, že Rusko už v červenci vyslalo do východního Středomoří tři námořní bojové svazky. Tento krok Moskva vysvětlovala jako nácvik bojových akcí, například ochrany před útoky pirátů. Syrská krize údajně důvodem nebyla. To však bylo v červenci, a podle stávající informace zdroje z Generálního štábu míří do Tartusu právě vojenské svazky s výsadkem.

Zdroj: RSN.ru
Zdroj foto: dfvo.livejournal.com

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..