PRAHA – Několik dní před závěrečným sněmovním hlasováním o návrhu majetkového vyrovnání státu a církví představila ODS svou vizuální odpověď na probíhající kampaň ČSSD proti církevním restitucím. Sociální demokracie  se zase zásadně ohrazuje proti nepravdivým a hrubě zavádějícím tvrzením ODS, které hrubým způsobem urážejí úsilí a čest všech generací sociálních demokratů a jejich příznivců.

Ještě před startem své podzimní volební kampaně  ODS  upozorňuje  na pozitivní přínosy úspěšného vyřešení majetkového vztahu státu a církví a náboženských společností, i na pokrytectví sociální demokracie, která své stranické sídlo získala v restituci počátkem 90. let minulého století.

Ostré vystoupení Nečase. Srovnával sociální demokraty s komunisty

„Sociální demokracie svou kampaní proti církevním restitucím nepřekvapila. Uchopila toto téma podle své nejhorší tvrdíkovsko-paroubkovské tradice vyvolávání negativních emocí,“ konstatoval v reakci na negativní kampaň ČSSD premiér Petr Nečas. „Opět se snaží rozdělit společnost pomocí falešných a demagogických nařčení a využívá k tomu 22 let neřešený problém narovnání vztahu státu a církví. Sociální demokracie nikdy neměla vážně míněnou snahu tento problém dotáhnout do konce, i když to politické reprezentaci ukládá legislativa i nálezy Ústavního soudu.“

„Že proti navracení ukradeného majetku protestují komunisté, nikoho nepřekvapí. Pokud ale stejný názor zastává současná sociální demokracie, je to na pováženou,“ upozornil Petr Nečas. „Z citlivého a konsensuálního řešení majetkového vyrovnání státu a církví vytvářejí stratégové Lidového domu nesmyslně a uměle téma letošních podzimních voleb. Snaží se tak odvrátit pozornost od svých vlastních problémů v krajích, které jsou charakterizovány mimo jiné už druhou žádostí Poslanecké sněmovny o vydání bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha,“ uzavírá premiér Nečas.

Přínos církevních restitucí podle ODS

ODS dále ukázala  pozitivní přínos vráceného církevního majetku, což vyjadřuje věta „Vrácení majetku církvím není dar, ale příležitost pro další rozvoj“ ilustrovaná konkrétním příkladem restituovaného a nerestituovaného církevního majetku ve Vyšším Brodě. Tato příležitost se netýká jen efektivního využití tohoto majetku, ale i rozvoje zhruba 1200 měst a obcí, které mají kvůli nedořešenému problému restitucí blokovány pozemky.

Svou mikrokampaň záměrně představila předtím, než se o majetkovém vyrovnání státu a církví bude hlasovat v Poslanecké sněmovně. Nechce spojovat toto téma s volební kampaní, ve které se budou občanští demokraté na rozdíl od ČSSD koncentrovat na skutečné problémy našich krajů a naší země jako celku.

Jednání o církevních restitucích a dalších vrácenýchzákonech ze Senátu  ve Sněmovně proběhne na schůzi Poslanecké sněmovny, která začíná v úterý od 14 hod.

Je to lež, říká místopředseda ČSSD Zaorálek. Lidový dům nebyl vydán v restituci

ODS podle svého předsedy takový přístup odmítá, a přestože podzimní volby nejsou dominantně o celostátních tématech, považuje ODS přístup ČSSD v této věci za natolik neférový, že na něj reaguje ve dvou rovinách. Jednak připomíná historickou souvislost, kterou vyjadřuje slogan „Ze sídla vráceného v restituci se dnes káže proti restituci“.  Podle ODS může ČSSD díky restituci svého historického majetku – Lidového domu –  hospodařit s majetkem v hodnotě odhadované na zhruba 1,4 miliardy korun. Sociální demokraté  podle ODS nezaváhali a vehementně se o navrácení svého majetku prali. Jiným ovšem chtějí podobné právo upřít.

„Lidový dům nikdy nebyl ČSSD vydán v restituci. Tento dům sociální demokraté vlastnili od roku 1939 a nikdy ho podle soudních rozhodnutí vlastnit nepřestali. ODS tedy užívá informace, které jsou zcela nepravdivé a zcela falešné,“ uvedl v reakci předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

ODS svou kampaní napadá rozhodnutí Ústavního soudu ČR o tom, že současná ČSSD má právní kontinuitu s předúnorovou, a tedy i předválečnou sociální demokracií, která Lidový dům vlastnila prostřednictvím a.s. Cíl a nikdy ji vlastnit nepřestala.

O lidový dům jsme se museli dlouho soudit

Sociální demokracie dále uvedla , že musela velmi pracně (v sedmiletém soudním sporu) prokázat, že akciová společnost Cíl nikdy nezanikla a Lidový dům je  v jejím vlastnictví. V průběhu tohoto sporu sociální demokracie čelila bezprecedentní šikaně ze strany státu, zastoupeném Ministerstvem financí ČR vedeném Ivanem Kočárníkem, členem ODS. Tento pokus o odnětí Lidového domu sociální demokracii lze přirovnat jen k obsazení Lidového domu Lidovými milicemi 24.2.1948. Boj novodobé ČSSD o Lidový dům skončil nálezem Ústavního soudu (III.ÚS 462/98) dne 11.ledna 2000, kdy byla potvrzena kontinuita a.s. Cíl jakož i kontinuita novodobé ČSSD.

Lidový dům byl darován ČSSD v roce 2000 akciovou společností Cíl, kterou sociální demokracie vlastní.  Lidový dům proto nikdy nebyl majetkem státním, ale majetkem ryze soukromým.

„Tento případ žádným způsobem nesouvisí s vládním návrhem církevních restitucí. ČSSD se nenechá odradit od svého kritického postoje, který k vládnímu návrhu církevních restitucí zastává a bude nadále poukazovat na vážná rizika, které přináší,“ doplnil B. Sobotka.

 

Zdroj fotografie : www.ods.cz

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..