PLZEŇ – Blíží se den seniorů, který bývá v porevoluční době vzpomínán i oslavován. Naše společnost se vyznačuje v porevolučním období tím, že se prodlužuje střední délka života a existuje nižší porodnost. Obojí vede k stárnutí společnosti, seniorů přibývá. Stále více narůstá rozpor mezi dokonalejším zdravotnictvím, což vede k prodlužování lidského  věku, a mezi  menší  starostí o důstojný život seniorů, aby se také s věkem prodlužoval ve všech jeho kvalitách, tedy i v rovině sociální.

O prodlužování života i po stránce sociální se starají různé profese, dobrovolníci a vůbec obětaví lidé jakéhokoliv věku. Spoluobčané s citem, pochopením  a snahou „dělat něco pro ty druhé“. Zabývají se teoreticky i prakticky konkrétní péčí o seniory, zejména o ty méně samostatné. V tom lze spatřovat onu pravou seberealizaci, kterou často mnozí z nás hledají. V tom je také „začarované“ lidské štěstí …K tomu slouží občanské sdružení Soužití 2001.

Všichni stárneme a „nemocníme“ od počátku světa. Bez výjimky

Někteří z nás jsou tak naivní a nepředvídaví, že mají dojem, že přece jich se nějaké „stáří“ anebo omezená soběstačnost přece  netýká. Že jsou a budou zdraví, že peněz nemají zrovna málo a že mají navíc hodné a movité  děti, takže je vlastně vystaráno! Jak se však hluboce mýlí!

Když jsem se nedávno na toto téma bavila s jedním novinářem, byl překvapen tím, co jsem mu vyprávěla o jeho vhodném tipu na dobrého premiéra : tento nejmenovaný génius mi kdysi pravil, že on nemusí platit zdravotní pojištění. On přece nikdy nebude stonat !!!

JISTOTU pro nás pro všechny by měla představovat naše zdravotně-sociální soustava a tedy taková vláda, která se stará o všechny občany bez rozdílu, ať chudé nebo bohaté, ať zdravé či nemocné, ať mladé nebo ty starší…. ! Vláda, která nechce dopustit nejen eutanázii, ale ani „sociální smrt“. Vláda, která brání zvyšování finanční spoluúčasti jak na zdraví, tak na vzdělání. Zvažuje  při každém novém opatření jeho sociální únosnost a dbá na udržování sociálního smíru. To vše je předpokladem spokojeného života pro všechny, tedy nejen izolované prodlužování lidského věku ! I to je obraz politické kultury a vůbec kultury 21. století v civilizované společnosti.

Aktivní stárnutí si představuji jinak. Ne jako Nečasova vláda

A jak vypadá z těchto úhlů pohledů naše současná vláda a její „reformní kroky“ ? Jsem přesvědčena, že nejen senioři nemohou být s jejími počiny spokojeni! Rok 2012 byl vyhlášen jako Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity! A jak tomu odpovídá politika  současné pravicové vlády pod vedením premiéra Nečase ? Její kroky by se daly shrnout do tří slov „VŠE PROTI SENIORŮM“.

Chceme-li zajistit, aby se vládnutí co nejdříve vrátilo coby služba lidem, musíme jít všichni k nadcházejícím volbám a volit přece takovou politickou stranu, která tyto aktivity nejen slibuje. Která permanentně prokazuje slovy i činy, že politiku skutečně chápe jako službu lidem. Nikoliv jako zajišťování prospěchu skupinového nebo individuálního.   Zajištění demokracie ruku v ruce s odpovědností.

Milada Emmerová je poslankyní za ČSSD a kandidátkou do senátu za Rokycansko.

Zdroj foto: Radmila Zemanová-Kopecká 

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..