PRAHA – Opět se přiblížily volby a předvolebním zaklínadlem „ZMĚNA“ se to jen hemží. Slibují ji kandidáti krajských voleb a dokonce i kandidáti prezidentští. Slibují ji také kandidáti politických stran, kteří jsou u moci a z jejichž úst to připomíná spíše drzost. Ono Obamovské heslo (také nesplněné) převzali úplně všichni a jak vidno, byť ohrané až trapné, je stále v oblibě.

Nejen po supervolebním roce 2010, ale i z běhu posledního desetiletí se dá říci, že každá změna je jen změnou k horšímu …a co snadnějšího slibovat, než ono kýžené světlo na konci tunelu.

Veškeré významné změny, které společnost vyžaduje, jsou vázány bohužel na nechvalné až tragické události vedoucí k přeorganizování společnosti. Ať už to byly války, revoluce, nebo např. morové epidemie znamenající ústup nevolnictví.

Pokud si letmo shrneme události, které znamenaly společenskou změnu, vyjde z toho, že v dnešní době se jedná jen o prázdný populismus.

Na druhou stranu tomu nahrává i pověstné české frflání a nadávání na poměry. Za vlastní neschopnost pak mohou všichni ostatní a politické zřízení je na ráně jako první.

U nás by se rozkradl i Marshallův plán

Každá země má jen takovou úroveň ekonomickou, sociální i kulturní, jací lidé v ní žijí. Bohužel spousta reforem po vzoru jiných států je v praxi neproveditelná, protože jiný kraj jiný mrav. Typickým příkladem je bouřlivý počátek 90. let, kdy se doslova „zhaslo“ a nezadlužený stát s rozvinutým průmyslem se rozkradl. Jak by potom v našich zeměpisných končinách dopadl např. Marshallův plán, který přispěl k hospodářské rekonstrukci západní Evropy po II. světové válce …rozkradl by se.

Pokud má nastat nějaká žádaná změna, tak přichází buď vnějším zásahem do státní moci (roky 1918, 1938, 1939, 1968) či vnitřním (roky 1848, 1948, 1989). Nezbývá, než začít sami u sebe a více než na emoce, když se volí pouze na základě sympatií či trendu, dejme na rozum. Nenechat se „opíjet rohlíkem“ a ptát se kandidátů, jakou konkrétní změnu a co tentokrát ráčí přinést …stejně jako proč to jejich strany neudělaly již dříve.

A o některých prezidentských kandidátech nemluvě, když bez znalostí svých potenciálních pravomocí slibují změnu – o to více nesplnitelnou – ve všech případech obecnou, neurčitou …žádnou.

Ing. Vladimír Hönig, Ph.D., je místopředsedou Krajského výboru SPOZ Praha

Zdroj foto: Radmila Zemanová-Kopecká

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..