Poslanec ruské Státní dumy za opoziční Spravedlivé Rusko (zvané „Eseři“ podle zkratky SR) byl zbaven slova ve sněmovně na dobu jednoho měsíce. Pro toto rozhodnutí zvedli ruku 292 poslanci.

Od 16. října do 16. listopadu nebude smět Ilja Ponomarev vystupovat na plenárních jednáních Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu. Byl potrestán za to, že se obrátil na poslance se slovy: „Naposledy se obracím na podvodníky a zloděje s výzvou aby pro tento návrh zákona nehlasovali,“ prohlásil ve sněmu.

Potrefená husa se ozvala z Jednotného Ruska a Nacionalistů Žirinovského

Poté na kolegu vznesli stížnost poslanci z frakce „Jednotné Rusko“ a Žirinovského Nacionální liberálové. Sám Ponomarev neřekl konkrétně, komu byla výzva adresována. Přesto sněmovní etická komise podpořila stížnost Jednotného Ruska a liberálů.

Stejná komise pod vedením předsedy z Jednotného Ruska Vladiméra Pechtina, kritizovala Ponomareva za účast v „Pochodu milionů“ 6. května. Nespokojenost komise vyvolalo mimo to i setkání s americkým velvyslancem Michaelem MckFaulem.

Název „Strana podvodníků a zlodějů“ vyslovil poprvé v souvislosti s vládní stranou „Jednotné Rusko“ opoziční politik Alexej Navalnyj. Poprvé použil tento výraz na rozhlasových vlnách v únoru roku 2011.

Možná by stálo za úvahu, aby podobný kárný institut zavedl také český parlament. Možná by se zákony začaly projednávat ve více konstruktivním duchu

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..