MOSKVA – Ruský plynařský gigant „Gazprom“ plánuje snížení ceny za krychlový metr plynu, dodávaného do Evropy. Reagoval tak na tlak ze strany klientů i konkurence.

Od roku 2013 se ceny za dodávky ruského plynu mají výrazně snížit. V úterý 18 prosince to oznámila agentura Reuters, s odvoláním na zdroje v koncernu Gazprom.  Agentura zdůrazňuje, že ruský monopolní dodavatel reaguje tímto způsobem na požadavky klientů a konkurence, kteří  poukazují na snížení poptávky na plyn v důsledku ekonomické stagnace.

Ruská agentura „Interfax“ uvedla, že Gazprom plánuje snížení ceny o 46,3 USD což je v přepočtu 899 Kč podle stávajícího kurzu dolaru za metr krychlový. Cena by tak měla poklesnout ze 417 USD (7922 Kč) za 1000 m3 na 369,7 USD, 7023 Kč za 1000 m3. Podle zdroje uvnitř Gazpromu to ovšem nevylučuje, že se ceny mohou v průběhu roku změnit. Zatím ale stanovil Gazprom cenu o něco nižší, než je ta, za kterou Německo nakupuje plyn u největšího konkurenta Gazpromu – norské společnosti Statoil. „Tato společnost snížila své ceny o několik dnů dříve,“ říká německý portále Deutsche Welle. Příliš platné to tedy pro Statoil  nejspíš nebylo.

Pro Evropu je samozřejmě takový stav výhodný, neboť dva plynoví kohouti, kteří se poperou, nahrají třetímu, který se směje, a to je spotřebitelská Evropa.

Bude Ukrajina opět krást?

V Evropě s napětím očekávají závěrů jednání mezi Ruskem a Ukrajinou o dodávkách plynu, které se dostaly do slepé uličky. Ukrajinský prezident zrušil 18. prosince plánovanou návštěvu Moskvy a podle názorů odborníků, by taková situace mohla vést k plynovému schodku v letech 2008 a 2009. Tehdy si Ukrajina „přivlastnila“ evropský plyn bez souhlasu skutečných vlastníků. Také nyní to, podle mínění expertů, vypadá, že by se mohla Ukrajina pokusit vydírat Rusko.

Není vyloučeno, že po dalším takovém eventuálním pokusu, bude s Ukrajinou opět Evropská unie laškovat o vstupu do jejích řad, právě proto, že nasazuje za všech okolností psí hlavu Rusku, které sice dodávky plní, ale Evropa mu opakovaně předhazuje výpadek plynu. Ruští představitelé si už musejí připadat jako obehraná deska. „Jste EU, kam se Ukrajina snaží vnutit, tak ji zpacifikujte“. A opět je hluboké mlčení ozvěnou.

Rusko přitom šlo vůči Ukrajině na velké cenové ústupky a je ochotna dodávat na Ukrajinu plyn za 352 USD (6687 Kč). Tato cena je zhruba o 1140 korun nižší, než za kolik dostával jižní soused od Ruska plyn v roce 2012. Rusko tak kopíruje procentuální snížení ceny pro Evropu také na ukrajinský trh.

Ukrajinu zkrotí až Nord Stream

V souvislosti s tichým vydíráním Ruska se nelze divit, že Ruská federace už doslova počítá dny, kdy do Evropy začne proudit plyn přes Nord Stream (NS), po mořském dně. Česká republika, která bude na NS napojena přes plynovod „Gazela“, se obávat nemusí, stejně tak ani Slovensko, kterému by spolupráce s Českem pomohla překonat eventuální výpadek z důvodu ukrajinské krádeže, podobný z přelomu let 2008/2009.

V současné době je Gazprom největším dodavatelem plynu pro Evropu a téměř třetinou pokrývá poptávku kontinentu po tomto druhu paliva. V září letošního roku začala Eurokomise pro energetiku provádět antimonopolní politiku vůči ruskému koncernu, protože, podle názoru evropských politiků, ruský gigant zneužíval své dominantní postavení na trzích Střední a Východní Evropy

Klienti tlačí na spotřebitele, aby snížil ceny

V kuloárech se však ozývá, že celá antimonopolní kampaň má pouze přimět Rusko, aby plyn zlevnila.  Jako dominantní hráč na trhu, je to právě ruský Gazprom, který určuje ze 70 procent cenu plynu na Evropském trhu.

Bez zajímavosti není ani skutečnost, že zatímco ruský dodavatel výrazně zlevňuje, čeští distributoři oznamují citelná zdražení. Zatímco v jiných zemích by tato skutečnost už začaly zajímat organizace na ochranu spotřebitelů nebo antimonopolní úřad, v zemích českých panuje hluboké silentium.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..