MOSKVA – Na zasedání Státní rady Ruské federace se jednání dotklo i otázky zákona o právech dětí-sirotků, které jsou určené k adopci a byly adoptovány například v USA. Kromě toho, že byly zjištěny nepřípustné finanční a další podvody s adopcí, ztrácely ruské úřady jakoukoliv kontrolu nad tím, jak se dětem daří a jak je s nimi zacházeno. Ohlas a odvetnou reakci vyvolalo týrané ruské dítě adoptované americkým párem.

J.E. prezident VladimírPutin na zasedání -Státní rady RF.Vladimír Gruzděv, guvernér Tulské gubernie se zeptal prezidenta, zda se počítá s vytvořením akčního programu pro zlepšení podmínek adopce dětí uvnitř Ruska. „Měli bychom především podpořit naše rodiny, které mohou adoptovat děti u nás, uvnitř země. K dnešnímu dni jsme se už zvedli z kolen a myslím, že je na čase s tím něco udělat,“ řekl Gruzděv.

J. E. Prezident Vladimír Putin právě ten den dostal k podpisu zákon, který prošel už jak Státní dumou, tak i Radou federace (Senátem). Na podepsání či vrácení zákona má prezident podle ústavy 14 dnů. „Zatím nevidím důvod, proč bych ho neměl podepsat, ale chci si pročíst konečnou verzi a vše dobře uvážit,“ konstatoval prezident.

Ani duchovní ani státní lídři Izraele by neposlali své děti pryč

„Víte, ve světě je mnoho míst, kde je život lepší než u nás. To tam pošleme tam všechny naše děti? Nebo se tam přestěhujeme sami? Bylo by dobré se poohlédnout také po světové praxi, a to nejen současné,“ řekl Vladimír Putin. Světová praxe, jak řekl, vypovídá o mnohém.

„Vezměme si kupříkladu životní úroveň v Izraeli, která nepatří k nejvyšším na světě. Není nejlepší, ani nejhorší, ale mají velký problém související s bezpečností. Neřešme teď, kde je pravda, to je speciální a veliké téma. Copak Izraelci posílají všechny své děti někam pryč, nebo snad ty, které přišly o rodiče? Po celá staletí, ani duchovní ani státní lídři země nikdy nikoho neposílali pryč, ale vždycky bojují za národní identitu. Semknou se do pěsti, bojují o svůj jazyk, o svou kulturu,“ uvedl jako jeden z příkladů ruský prezident, který následně varoval před velmocenským postojem samotných Rusů k této problematice.

Zdroj: kremlin.ru

Zdroj foto: kremlin.ru

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..