KOMENTÁŘ – Bůh prý stvořil psa, aby člověk nebyl sám. Pes pána vždy vítá, i když je bez peněz, nemocný, rozmrzelý. Nikdy nic nevyčítá a bezmezně jej miluje, i když mu člověk ubližuje.

kočička1-400x291Komentář ochránkyně zvířat Renaty Vikartové: 

Nikdy jsem netušila, že je mezi lidmi tolik zla a krutosti. Jak může člověk ublížit zvířeti, které ho miluje, nic mu neudělalo, jen touží po troše pohlazení? Jak může vůbec člověk na bezbranné zvíře vztáhnout ruku, když k němu vzhlíží s důvěrou a čeká pohlazení? Místo toho se dočká rány, podříznutí nožem, bití, pálení, mučení. Pes s důvěrou následuje pána do auta a on ho jako kus hadru vyhodí z jedoucího auta, vědom si toho, že je to pro něj smrtelné. Je mu líto cesty zajet alespoň do útulku. Nejlepšího přítele nechá mrznout na ulici a v mnohých případech i zmrznout.

Mnohé útulky, a to většinou ty zahraniční směrem na východ od nás, jsou spíše koncentráky, mnohdy zaměstnávají narušené jedince, kteří se vyžívají v utrpení zvířat a jejich likvidaci. Pohled do takového zařízení připomíná to nejhorší peklo – snad i sám Satan by se otřásl hrůzou kdyby to viděl.

týraný pejsekBůh prý stvořil psa, ale zanechal jej napospas krutému osudu a lidským zrůdám. Samozřejmě to nejsou jen psi, ale i jiná zvířata, vystavená napospas lidské krutosti. Kočky s koťaty vyhazované na mráz, koťata ušlapaná, zmrzačená. Lidem je líto dát kočku vykastrovat, ale topit koťata, a tím porušovat zákon, jim nevadí. Mnou a dalšími lidmi, kteří se s tím nemohou smířit, otřásli fotky a příběhy, které se poslední dobou udály. Pejsek vyhozený z auta, který samozřejmě musel být utracen, další umrznutý a ponechaný bez povšimnutí, a otřesné fotky z jednoho zahraničního útulku, tisíce koček na ulicích, nemocných, týraných. Přikládám fotografie těchto případů, ale zdaleka to nejsou všechny a ty nejhorší záběry. Mnoho lidí by se na ně nemohlo ani podívat.

Myslím, že fota nepotřebují komentář a každý pochopí

Umrznutý pejsekPsát, lidi vzpamatujte se, by bylo asi zbytečné. Kdo je krutý a sadista,  zůstane jím. Ale my, kterým osud všech zvířat není lhostejný, musíme dělat maximum toho, co je v našich silách, abychom tomu zamezili. Podepisujte petice, buďte všímaví a braňte tyto nevinné tvory, tlačte na zastupitele o změnu zákona ve prospěch zvířat, netolerujte žádné týrání ve svém okolí.

Snažte se pomoci každému zvířeti, když je v nesnázích. V této divné, přetechnizované době, kde chybí empatie, soucit, mají jen nás, kteří je neopustí.

Renata Vikartová

útulek-koncentrák Maďarsko

Sdílet

1 Comment for this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..