PRAHA – Ve světle nejnovějších informací, které v úterý přinesla česká média a podle kterých mělo dojít v rámci prezidentské amnestie v několika případech také k propuštění těch, na něž se amnestie vůbec neměla vztahovat, se KSČM stále více ztotožňuje s postojem soudců Městského soudu v Praze. Ti ve svém návrhu žádají Ústavní soud o zrušení rozhodnutí prezidenta republiky o vyhlášení amnestie.

LegacySoudci poukazují na článek 76 Ústavy ČR, ve kterém se v odstavci 1 uvádí: „Vláda rozhoduje ve sboru.“ Podle názoru soudců i KSČM tak premiér Petr Nečas nemá pravdu, když tvrdí, že ke kontrasignaci amnestie nepotřeboval souhlas ostatních členů vlády.

V souvislosti s tím si KSČM neumí představit, že by se jednání Ústavního soudu, které se podáním pražského městského soudu bude zabývat, nezúčastnil také premiér. Předpokládáme totiž, že ho soudci kvůli jeho počínání budou chtít vyslechnout. A společně s ním minimálně také oba vicepremiéry a současně předsedy zbylých koaličních stran – Karla Schwarzenberga a Karolínu Peake.

Karolína Peake má bojovat s korupcí a neví, co bylo v amnestii prezidenta?

Předpokládáme také, že Ústavnímu soudu se podaří najít odpověď na to, proč nebyla k přípravám amnestie přizvána vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake. Jak je možné, že o tak zásadní věci nebyla právě ona informována?! Vždyť právě amnestování osob stíhaných či odsouzených pro korupci je oním bolavým místem novoroční amnestie prezidenta republiky, kterou jinak jako jednu z pravomocí hlavy státu KSČM plně respektuje.

A když už zmiňujeme osobu Karolíny Peake, pozastavil se vůbec někdo nad tím, že tuto členku vlády po dobu jejího šéfování resortu obrany nikdo nezbavil funkce vicepremiérky pro boj s korupcí?! A je naprosto irelevantní, že šlo jen o několikadenní epizodu…

Bude jistě nesmírně zajímavé sledovat, jak se s podáním soudců Městského soudu v Praze Ústavní soud vypořádá.

 Podepsán: Vojtěch FILIP, poslanec Parlamentu ČR a předseda ÚV KSČM

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..