New York – Poštovní klient Gmail patří k nejbezpečnějším „pošťákům“ na světě. Právě pro tuto vlastnost se spolu se Skype dostal do hledáčku FBI. Ta, podle portálu Slate, považuje za svou prioritu přinutit Gmail a podobné poštovní klienty, včetně chatu, přístup k informacím.

gmail-logoJak uvádí ruský portál Lenta, tuto prioritu vyhlásil poradce FBI Andrew Weissmann. Dodal, že FBI zatím chybí právní báze pro efektivní sledování zločinců, kteří tento způsob komunikace využívají. Kdo všechno má spadat mezi ty „zločince“ ale neupřesnil. V podstatě to znamená, že sledovaní mohou být všichni.

FBI může se souhlasem soudu sledovat činnost uživatelů na úrovni providerů. Ale většina velkých internetových „pošťáků“ informace šifruje, takže jejich části FBI „nevidí“.

Gmail, Google Voice, Skype, ti všichni vadí FBI. Ve srovnání s tím je ruská kontrola mezinárodní písemné pošty slabý odvar

Za špatně přístupné označil Andrew Weissmann Gmail, hlasové chaty Google Voice, Skype a úschovnu souborů Dropbox. Poradce rovněž zdůraznil, že zločinci využívají chaty zabudované v online-hrách.

Američtí provideři jsou podle zákona CALEA z roku 1994, povinni zabudovat do systému technické zařízení, s jehož pomocí mohou zpravodajské služby, na základě rozhodnutí soudu, sledovat konkrétní jednotlivé uživatele. CALEA ovšem neplatí pro internetové pošťáky, proto FBI usilovně pracuje na novele zákona, která by měla tyto její pravomoci posílit.

Na Gmail budou zavedeny odposlechy. Až se na to schválí zákon

Weissmann zdůraznil, že nejefektivnějším způsobem, jak monitorovat poštovní klienty jako je Gmail a ostatní, je stále ještě zákon „O odposlechu“, což je část zákona, který zajišťuje pravomoci zpravodajských služeb. Na jeho základě může FBI požadovat od Gmail, aby jí poskytl součinnost a pomoc při zajištění údajů.

Zákon však pro podobné „pošťáky“ není závazný, proto je podle Weissmana málo efektivní. Navíc si může FBI vyžádat korespondenci, která je starší 180 dnů. V březnu 2013 ale začala revidovat tento zákon a požaduje odstranění oné položky pro 180 dnů, což by se mohlo uskutečnit do konce roku.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..