MOSKVA – Ruské úřady nebudou podnikat žádné kroky v případě, že občané Ruské federace přijdou o peníze v kyperských bankách. V  pořadu „Nedělní večer“ to pro televizní stanici „Rossia-1“ uvedl 1. Vicepremiér Igor Šuvalov.

Vicepremiér RF Igor ŠuvalovPodle Šuvalova je «politováníhodné, když na to někdo dojede a přijde o peníze», ale «podnikat v této záležitosti ruská vláda nebude nic». První vicepremiér rovněž zdůraznil, že Rusové mají na Kypru «různé peníze», jak ty, z nichž byly daně zaplaceny, tak i ty, které zdaněny nebyly.

Dodejme, že největším problémem by byla zřejmě ztráta peněz pro ruské vysoké úředníky a politiky, protože ti, podle nového ruského zákona, nesmějí mít peníze v zahraničních bankách.

Mimo jiné Šuvalov uvedl, že v případě ztráty peněz ruských společností s účastí státu, může vláda učinit určitá opatření. «Bude-li nějaká konkrétní situace, jsme připraveni ji projednat veřejně, transparentně, a to zde, v Rusku», konstatoval vicepremiér. Dodal zároveň, že při tom «vůbec není nutné pomáhat Kyperské republice».

Připomeňme, že kyperské úřady byly přinuceny EU k restrukturalizaci bankovního systému v souladu s dohodou o finanční pomoci. Podle těchto podmínek mají být zdaněny všechny účty, kde je uloženo přes 100 tisíc eur. Tyto vklady jsou zmrazeny a následně z nich budou «odvedeny» daně, které podle neoficiální informace mohou činit 40 až 80 procent z hodnoty vkladu.

Rusové mají v kyperských bankách 30 miliard dolarů

Podle neoficiálních údajů Moody’s je v kyperských bankách zhruba 30 miliard dolarů, patřících ruským občanům. Podobná částka se, rovněž podle neoficiálních zdrojů, uvádí i u občanů Velké Británie.

Ruské úřady výši «zdanění» kritizují. Ruský prezident Vladimír Putin označil takové daně za nesprávné a nespravedlivé opatření. Premiér Dmitrij Medveděv označil situaci «zlodějnou naloupeného». Dodejme, že kyperský parlament, který první evropský pokus stáhnout peníze z Kypru do evropských bank zamítl, byl v «druhém kole» jednání s EU vyřazen ze hry a jeho souhlas nebyl Evropou považován za nezbytný.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..