AMMÁN – (aktualizováno) USA přesunuly k jordánsko-syrské hranici 600 mužů námořní pěchoty a raketový komplex Patriot. Írán posílá na pomoc prezidentu Asádovi 4000 mužů. Tentokrát má navíc Rusko blízko syrských břehů 6 vojenských lodí s 2000 muži námořní pěchoty na palubě. Případný útok USA rozvazuje ruce prezidentu Putinovi pro dodávky komplexu S-300 vládnímu režimu Sýrie. Možná si to uvědomuje Anglie a hledá s Ruskem dohodu, zatímco USA hrozí akcí «Nedočkavý lev 2013».

Vladimír Putin a David CameronZatím, co se v Česku řeší zatím pouhé symptomy korupční války, nenápadně se schyluje k válce velmocí a to na území Sýrie.

Sarin zabil pouhých 150 lidí? Proč tak málo?

Americká námořní pěchota o síle 600 mužů se přesunula k jordánsko-syrské hranici a stejnou cestu absolvoval také americký raketový komplex Patriot. Podle britského listu The Times byly tyto jednotky dislokovány severně od města El Mafrak, pod rouškou «společných americko-jordánských vojenských cvičení»??? Neméně půvabné je i jméno této akce – «Nedočkavý lev 2013». Podle listu The Time je úkolem námořní pěchoty zajistit bezproblémové dodání zbraní syrským «povstalcům». Informace o rozhodnutí Washingtonu dodat povstalcům ruční zbraně, protitankové systémy i s municí, prosákly médii už dříve.

Zároveň Bílý dům obvinil syrskou vládu z opakovaného použití chemických zbraní, v jejichž důsledku mělo zahynout 100 – 150 lidí – povstalců a civilistů. Barack Obama už dříve prohlásil, že použití zbraní hromadného ničení bude «červenou linií» jejíž překročení bude znamenat počátek americké intervence do tohoto konfliktu. Přiznám se, nejsem zrovna expert na chemické zbraně, ale okamžitě mě napadla otázka, zda to ta «Syrská vláda» testovala nebo vypustila v nějaké kůlně či laboratoři, protože sarin, který měl být použit, je plyn, co by se sotva nechal omezit na pár desítek lidí a ostatní nechal «bez povšimnutí». Navíc opakovaně vypuštěný. Nebo že už by měli Syřané vůči němu imunitu? Podle všeho to je ale spíš stejná americká bouda, jakou byly zbraně hromadného ničení v Iráku.

Jak se také předpokládalo, žádné chemické zbraně nebyly v Sýrii nalezeny. Informoval o tom ředitel Správy pro operativní činnost Mezinárodního červeného kříže pro země Blízkého Východu Robert Mardini.  Podle všech pravidel, by «nedočkavý lev» měl stáhnout ocas a s omluvou zmizet.

Rusko má volné ruce a mlčet se mu nechce

Tento americký krok má ovšem následky, které jako kdyby si v Bílém domě neuvědomovali.  Nebo je prostě s americkou arogancí ignorujía spoléhají na to, že bude východní velmoc mlčet, jako dřív. Rusko bylo do této chvíle vázané dohodou, že Američané se nebudou míchat do syrského konfliktu a Rusko nebude dodávat Asádovi zbraně. V okamžiku přísunu «povstalcům» zbraní z USA, má prezident Vladimír Putin volné ruce.

A co to znamená? Za připomínku stojí, že Rusko má v Sýrii vojenskou základnu s přístavem, kam mohou volně vplouvat a vyplouvat jeho lodě. U syrských břehů navíc korzuje 6 ruských bitevních lodí s 2000 muži námořní pěchoty na palubě. Ostatně, už se objevují zmínky i o tom, že mají-li společně cvičit Američané s Jordánci, není vyloučeno, že si drobný trénink «střihne» také Rusko s Čínou – také u syrských břehů, když už tam má Rusko tu základnu.

Část arabského světa už míří na pomoc

Další nepříjemná zpráva pro Američany. Írán posílá na pomoc prezidentu Asádovi 4000 mužů z jednotky „Strážci islámu“. Informoval o tom list Indipendent na základě zprávy zdroje z velení tohoto íránského útvaru. Také lídr libanonského šíitského, militantního a dobře vycvičeného uskupení HISBALLÁH Hasan Nasralláh prohlásil, že jeho jednotky budou bojovat na straně syrské vlády. A to přesto, že v rodném Libanonu to působí nepříjemné obavy.

Navíc, není už vůbec jasné, koho vlastně «povstalci» osvobozují. Zděšení totiž už před měsícem vyvolala zpráva CIA, že prezidenta Asáda podporují tři čtvrtiny Syřanů. Nejspíš reagují svou oddaností na to, že ani jejich prezident to nevzdal a neustoupil.

Nově zvolený íránský prezident sice patří k reformátorům, ale podle všeho se bude měnit pouze rétorika. Lze úspěšně pochybovat, že by Íránci dobrovolně odevzdali svou ropu americkým «osvoboditelům».

Povstalcům se do jednání moc nechce, raději utíkají

Zatím se Američanům nepodařilo dát dohromady ani «diplomatické zástupce «povstalců». Není divu, protože po nástupu Asádovy armády se jich už podle syrských zpráv polovina rozutekla. Nezbývá proto Američanům, aby se do toho vložili sami. Problém je, že jsou schopni tak leda leteckých útoků, jak tomu bylo v Jugoslávii. Ta, naneštěstí, neměla protiraketový systém S-300. Dějiny Jugoslávie by pak vypadaly poněkud jinak.

Jak už bylo řečeno výše, Putin má v tuto chvíli rozvázané ruce a může do Sýrie bez omezení dodávat  S-300. Udělá to? Situace by se v regionu rázem uklidnila.

Vojenská akce Američanů s názvem «Netrpělivý lev 2013» může vyústit v bubácký pšouk, jakmile se v dosahu objeví ruské, tím spíše i čínské lodě. S ruskými dodávkami S-300 to už Američané nebudou mít tak snadné v Sýrii, a že by se pokusili napadnout ruskou vojenskou základnu, přes kterou ty zbraně budou proudit, o tom nemůže být ani řeči.

S jakými hračkami se bude soutěžit tentokrát?

Otázka zní, jestli se neobjeví v «herním» poli S-400, protože ruské lodě a jednotky nebudou čekat, až po nich «nedočkavý lev» vypálí. S-400 – podle kategorizace NATO SA-21 – Growier dokáže zasáhnout najednou 36 cílů 72 střelami. A na rozdíl od střel Patriot, které jsou schopné zasáhnout cíl až od výšky 60 metrů, tento «bručoun» si cíl najde a zlikviduje už 5 metrů nad zemi. Cíl si dokáže vyhledat ve vzdálenosti až 600 kilometrů. A podle technických údajů ho neoklame ani stealth.

V rezervě mají Rusové ještě systém S-500 – Triumfator, který už nemá problém ani s nadzvukovými střelami. Ten sice ještě není v sériové výrobě, lze ale předpokládat, že v případě válečného konfliktu by Asád nejspíš dovolil Rusku rakety «otestovat v provozu».

Takže zpráva Reuters o tom, že USA «souhlasily» s žádostí Jordánka, aby jejich F-16 a střely Patriot zůstaly v Jordánsku i po společném cvičení povede nejspíš k tomu, že jestli Rusové ještě nedodali Sýrii S-300, může to být záležitostí několika pouhých hodin.

Že tentokrát Rusko nemíní ustoupit, nasvědčují i Putinova jednání s britským premiérem Davidem Cameronem v Londýně, kam ruský prezident přicestoval na oficiální návštěvu. Oba pánové se po jednání shodli na tom, že v otázce Sýrie zastávají zcela odlišná stanoviska. Zdá se, že Rusko už má alianční rozpínavosti tak právě dost. Navíc, zřejmě vědomo si nedostatku času,  zbrojí plným tempem. Na závěr setkání Putin neopomněl připomenout britským novinářům, že pomáhají-li vzbouřencům, pomáhají těm, kteří neváhají pojídat před kamerami části těla svých zabitých nepřátel. «Chcete podporovat tyto lidi? Těmto lidem chcete dodávat zbraně? Pak to má sotva něco společného s těmi humanitárními hodnotami, které už stovky let káže a vyznává Evropa. V každém případě, v Rusku, si to představit neumíme,» rýpnul si na tiskové konferenci do tradiční Británie Vladimír Putin.

Zdroj foto: kremlin.ru

[kkstarratings]

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..