TISKOVÁ ZPRÁVA – Pouze pomocí datové schránky nebo certifikovaného elektronického podpisu, by všichni zaměstnavatelé, osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a ošetřující lékaři, měli od ledna 2014 povinně komunikovat s Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ). Podle Jana Husáka však na to není nikdo pořádně připraven a povinná elektronická komunikace by se stala šikanou zaměstnavatelů, živnostníků i lékařů.

datová-schrínkaProto navrhuje ministrovi práce a sociálních věcí, aby odložil účinnost této normy. Až do konce roku 2015 by se mohly podávat dokumenty na ČSSZ i v listinné podobě, poté by mělo dojít k novému vyhodnocení připravenosti. NA povinnou elektronickou komunikaci není téměř nikdo připraven, je třeba ji odložit.

Vyhodnoťme připravenost a pak zavádějme nařízení

Zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení zavedl povinnost elektronické komunikace pro zaměstnavatele, osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a ošetřující lékaře jako krok k budoucí elektronizace celé státní správy. Součástí Husákova pozměňovacího návrhu k tomuto zákonu byla však také klauzule, která umožňuje o d l o ž e n í ustanovení povinné elektronické komunikace.

„Tato klauzule tam byla dána zcela záměrně s tím, aby se mohla vyhodnotit aktuální připravenost státní správy i soukromého sektoru na toto elektronické podávání,“ řekl Husák. Již k 1. 1. 2013 byla o rok odložena účinnost, nyní po novém hodnocení situace elektronizace exposlanec Husák žádá o odložení o další dva roky.

“Vyjma ČSSZ není na povinnou elektronickou komunikaci nikdo připraven – ani státní úřady, ani většina živnostníků, zaměstnavatelů či lékařů. Proto žádám ministra práce a sociálních věcí, aby až do konce roku 2015 mohli všichni i nadále podávat dokumenty na ČSSZ i v listinné podobě. Kvůli jedinému lejstru si přece nebudou všichni povinně zavádět datovou schránku nebo certifikovaný elektronický podpis,“ sdělil důvody žádosti Husák.

Nové hodnocení by mělo proběhnout v roce 2015

Právě rok 2015 by měl být stěžejní, neboť tento zákon má být provázán na koncepční změny v oblasti sociálního zabezpečení plánované v rámci Jednoho inkasního místa. „V roce 2015 by mělo dojít k dalšímu celkovému vyhodnocení situace podle toho, jak se bude dařit zavádět certifikovanou elektronickou komunikaci v rámci zbytku státní správy. Je možné, že se termín bude muset posunout do dalších let,“ dodal Husák.

Podle Husáka má být cílem postupné a bezproblémové zavedení povinné elektronické komunikace s celou státní správou a nikoliv násilné zavádění povinností s jediným úřadem. Tímto cílem byla vedena i úprava v novele zákona.

bývalý poslanec TOP 09, místopředseda Poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové a předseda Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl

Příloha: Dopis ministru práce a sociálních věcí s žádostí o odložení povinné elektronické komunikace

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..