DAMAŠEK – Saúdská Arábie (SA) oznámila ve středu 15 března, že s okamžitou platností uzavírá v Sýrii své velvyslanectví a odvolává celý svůj diplomatický sbor z Damašku. Informovala o tom Ministerstvo zahraničních věcí SA ve svém prohlášení.

Rozhodnutí o uzavření ambasády Saúdské Arábie bylo podle prohlášení ministerstva přijato „ve světle událostí probíhajících v Sýrii“.

V Sýrii zahynulo přes 7500 civilistů, tvrdí OSN

Už dříve odvolala své diplomaty ze Sýrie řada zemí, včetně Velké Británie, USA, Švýcarska a Kanady. 11. března proběhla informace, že se Sýrie chystá odvolat své diplomaty z některých zemí Evropské unie. Které země syrští diplomaté opustí, zatím oficiálně sděleno nebylo.

Před rokem, v březnu 2011, začaly v Sýrii protivládní protesty, které přerostly do hromadných ozbrojených konfliktů mezi opozicí a silami loajálními vůči stávajícímu prezidentovi Bašáru Asádovi. Podle hodnocení OSN, od počátku konfliktu zemřelo v těchto srážkách přes 7,5 tisíce lidí.

Nepotvrzené odhady OSN se se syrskými oficiálními zdroji značně rozcházejí

Ruský portál pro100news.ru se však zamýšlí nad tím, odkud bere OSN tyto údaje, když je zjevné, že žádné komise během toho roku systematicky nepracovaly a syrské úřady uvádějí jako oficiální počet mrtvých 2493 civilistů a 1345 příslušníků ozbrojených složek.

Nápovědou podle portálu mohou být slova zástupkyně generálního tajemníka OSN Lynn Pascoe, která řekla, že „podle důvěryhodných zdrojů často v Sýrii umírá přes 100 civilistů denně, mezi nimiž je hodně žen a dětí,“ uvádí pro100news.info. „Tisíc sem, tisíc tam,“ dodává portál.

Zdroj fotografie: birdwatcher.cz

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..