PRAHA – Po skandálním projektu se softwarem na výplatu dávek, který sám o sobě přišel stát na 300 milionů korun (celkově ten projekt má stát více než 2 miliardy), prosadila vláda další počítačový nápad ministra Jaromíra Drábka (TOP09). Tentokrát se budou kontrolovat úřady i posudkoví lékaři, zda správně posuzují například invaliditu. „Jsou to jen další vyhozené peníze,“ tvrdí poslankyně Milada Emmerová (ČSSD), bývalá ministryně zdravotnictví. Připomněla i dvě „vyhozené“ miliardy za projekt IZIP i jaké řešení navrhoval Miloš Zeman.

„Jestliže je ten program, který má nahradit práci revizních lékařů, tak báječný, proč nebyl tento projekt předložen k posouzení například parlamentním výborům?,“ ptá se Emmerová. „Proč se o tom dozvídáme až ve chvíli, kdy už je vlastně všechno kolem toho dalšího takzvaného „zázraku“ dojednáno?“ Podle Emmerové jsou to prý stejně vyhozené peníze jako za projekt elektronických zdravotnických knížek IZIP.

Dvě miliardy proletěly komínem. Kolik jich ještě bude?

Dvě miliardy za IZIP prý prolétly komínem bez jakéhokoliv užitku. „Stejně by byly jen pro VZP a navíc pro lékaře,“ lamentuje Emmerová. V této souvislosti připomněla projekt papírových knížek, které měly vzniknout v době jejího vedení ministerstva. Byly by v držení pacienta, obsahovaly by léky, které pacient užívá. Ušetřily by se tak nejen peníze, ale i drahocenné minuty záchranné služby při zjišťování důležité medikace a nemocech pacienta. „Dvě miliardy pryč, užitek žádný. Jak připomíná, další „úžasný“ počítačový projekt ministra Jaromíra Drábka (TOP09) byl úřadech práce. „A teď ještě tento další „skvost.“ zlobí se Emmerová.

Zase další „zázrak“ bez výběrového řízení za miliardy, zuří poslankyně?

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka je tento kontrolní systém využíván v zahraničí a dokáže ušetřit 5 procent výdajů na výplatách dávek. „Projekt už schválila vláda, teď připravujeme smlouvy,“ řekl HN ministr. „Opět bez výběrového řízení, opět tajnosnubný projekt, který jen bude stát daňové poplatníky nějakou tu miliardu,“ zuří Emmerová. „Nejen, že jsem se to dozvěděla v úterý z tisku poprvé, ale nechápu, že když nefunguje ani ten první systém, který pan ministr zavedl na úřadech práce, že má, řekněme odvahu, přijít hned s dalším „zázrakem““ rozčiluje se poslankyně.

Revizní lékaři jsou tlačeni k tomu, aby šetřili, ale počítač individuální přístup nenahradí

Výpočetní technika, byť dokonce velmi dobrá, nikdy podle Emmerové nemůže nahradit individuální přístup. „Počítač, který něco vychrlí, není schopen rozlišit individuální okolnosti, týkající se jednotlivých lidí, tvrdí poslankyně. Ani ona, jak říká, nemůže prý stoprocentně vyloučit, že by v jednotlivých případech nemohlo dojít k pochybením, ona sama se však s nadužíváním dávek z pera revizních lékařů nesetkala. „Spíše naopak, protože jsou tlačeni k tomu, aby šetřili,“ dodává.

„Vydá-li dnes lékař nějaké falešné osvědčení v případě postiženého, hodně riskuje a je rozhodně citelně postižitelný. Navíc, je tu vždy možnost dovolání ze strany pacienta,“ tvrdí poslankyně. Počítač podle ní nelze považovat za plnohodnotnou náhradu zkušeného lékaře.

Miloš Zeman viděl jinou cestu k úsporám a já mu věřím, říká poslankyně

V této souvislosti Milada Emmerová připomněla výrok Miloše Zemana pro Parlamentnilisty.cz, že jediným možným řešením korupce, je zákon o přiznání majetku, protože vše ostatní jsou jen kosmetické úpravy. „Miloš Zeman to říká už léta, ale nikdo nejeví moc chuti ho poslouchat, dokonce se mu posmívali. Jeho záměr se proto neuzákonil,“ vzpomíná Emmerová. Podle ní by to byla nejlepší a nejčistší cesta k úsporám peněz daňových poplatníků. „To, co Miloš Zeman předvídal, se vždy nakonec ukázalo jako pravda, stejně jako v tomto případě. A já mu věřím,“ říká poslankyně.

Emmerová navíc připomněla, že už byla přijata nová norma pro výkon práce posudkových lékařů.  „Dnes už to nejsou nějací lékaři odsunutí z praxe pro neschopnost,“ tvrdí poslankyně. Jsou to podle ní zkušení odborníci s širokým rozhledem. „A takový lékař se sotva pustí do nějakých podvodů,“ věří Emmerová. Musí si podle ní být vědom, že z jeho závěrů se pak vychází při stanovování dávek, a že v případě selhání mu hrozí tvrdé postihy. „A počítač to rozhodně nevyřeší, protože každý z nás je originál, a tu ojedinělost nemůže žádný software zohlednit,“ tvrdí Emmerová. „Navíc, když je vybraný bez poctivého výběrového řízení,“ dodává se smíchem.

Sdílet

1 Trackback or Pingback for this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..