NASA/USA – 13. června ve večerních hodinách vyrazil po několika odkladech do vesmíru spektroskopický teleskop NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array). Cílem této orbitální observatoře je výzkum kosmického prostoru v rentgenovém spektru s mimořádnou přesností. Od médií už dokonce získal přezdívku – Lovec černých děr.

Ve čtvrtek vystoupal NuSTAR na oběžnou dráhu Země. Americká vesmírná agentura NASA. Zároveň potvrdila, že teleskop obíhá kolem Země ve výšce 550 kilometrů. Stanovené dráha je prý stabilní a přístroje NuSTARu fungují bez závad.

NuSTAR už roztáhl své solární panely, které mají dobíjet jeho baterie. Řídícímu centru, podle ředitele projektu z laboratoře NASA v kalifornské Pasadeně Junjin Kima, prý teleskop oznámil, že je v dobré kondici.

Cílem teleskopu jsou černé díry, neutronové hvězdy a naše Slunce

Citlivost teleskopu je mimořádně vysoká, zhruba o dva řády vyšší než stávající systémy. Vědci jsou přesvědčeni, že vlastnosti teleskopu umožní studium černých děr a neutronových hvězd. Tyto objekty nejsou viditelné, ale jejich přítomnost lze zjistit podle vyzařování jimi pohlcované energie. Například, plyny a prach, když dopadají na horizont událostí černé díry, akcelerují téměř k rychlosti světla a vyzařují, a to i v rentgenovém spektru. Tento přístroj umožní zároveň studium vzniku těžkých prvků v mladých galaxiích a sledovat relativistické proudy, „vyhazované“ černými dírami.

Nezapomene NuSTAR ani na naši hvězdu – Slunce, nejstarší to objekt rentgenové astronomie. Přístroj bude velmi bděle sledovat mikro-erupce na Slunci a pokusí se zjistit, co je důvodem tak vysoké teploty v koroně naší hvězdy. První výsledky by měly být odborníkům známy už v letošním roce.

Nedostatek peněz odložil start teleskopu o osm let

Projekt NuSTAR byl zahájen v roce 2003 a v lednu 2005 byl schválen v rámci programu SMEX (Small Exploration – malý výzkum). Podstata tohoto programu sestává ve vytváření vědeckých přístrojů a zařízení, jejichž cena nepřevyšuje 120 milionů dolarů – necelé 2,5 miliardy korun. Běžná cena klasického vesmírného teleskopu se pohybuje v řádech miliard, ale dolarů. NuSTAR je 11 projekt v pořadí SMEX.

Projekt byl zmrazen a zastaven poprvé v roce 2005, krátce po schválení. Důvod bylo prostý – chyběly peníze. V roce 2007 si NASA na tento projekt vzpomněla znova, ale situace se opakovala jako přes kopírák a projekt byl opět dán k ledu.

K dalšímu vývoje došlo v roce 2010. Tehdy také zazněl první termín vypuštění teleskopu – srpen 2011. Z technických důvodů se i start několikrát odkládal. Březen 2012 měl být definitivní, ale na poslední chvíli se inženýři rozhodli, že software odpalovacího zařízení potřebuje modifikaci a revizi. Konečně, 13. června vynesla raketa Pegasus z letadla Stargazer teleskop NuSTAR do vesmíru.

Malý, ale šikovný a se spoustou zrcátek

Ve své finální podobě váží teleskop pouhých 370 kilogramů – obvyklá hmotnost běžných teleskopů je od 1,5 do 4,5 tun. Jde v podstatě o dalekohled – dva spárované Wolterovy teleskopy s ohniskovou vzdáleností 10 metrů. Tuto vzdálenost zajišťuje teleskopické rameno, které má zrcadla teleskopu uvést do definitivní potřebné polohy 20. června.

Každý teleskop sestává ze 133 koncentrických zrcadel, která sestávají z jednotlivých částí (celkový počet těchto fragmentů je 4680 kusů). Obecně, byla výroba zrcadel jedním z nejsložitějších procesů a výroba každého z nich trvala 4 měsíce.

Zdroj foto: NASA

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..