TEL-AVIV – Rusko a Izrael vedou jednání o nové vojenské spolupráci. Ve čtvrtek 14. Června o tom informovala rozhlasová stanice „Kol Jisrael“, s odvoláním na ruskou televizní stanici „Rossija 24“. Jedná se o vývoj bezpilotních letounů vrtulníkového typu.

„Našim cílem je přesvědčit izraelské partnery k technologické spolupráci a vytvořit produkt, který bude využíván u nich i u nás, a bude se prodávat i do třetích zemí,“ řekl ruský vice-premiér Dmitrij Rogozin.

Izrael umí bezpilotníky, Rusko vrtulníky

Zdůraznil, že Rusko nemá zájem na nákupu zbraní, ale na společném rozvoji technologie. Rusko je přesvědčeno, že může jít o spolupráci výhodnou pro obě strany. Izrael je jedním z nejlepších výrobců bezpilotních letounů na světě, ale vrtulníkovou vývojovou školu nemá. Na druhou stranu Rusko je uznaným výrobcem vrtulníkových strojů.

Jednání komplikuje nestabilní situace na Blízkém Východě. Navíc, v poslední době bylo Rusko často terčem kritiky, že dodává zbraně Sýrii, kde zuří občanská válka a obětmi jsou často pokojní občané. Mimoto má Izrael obavy, že přes Rusko se vývojová data dostanou do Íránu.  Rusko taková nařčení popírá s tím, že si nebezpečnost Íránu uvědomuje.

Foto: Mignews.com

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..