HAAG – Soudci Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu stáhli ve čtvrtek 28. června obvinění z genocidy proti bývalému prezidentovi Srbské republiky v Bosně a Hercegovině Radovanu Karadžičovi.

O stažení obvinění žádali už dříve Karadžičovi advokáti. Žádost zdůvodňovali tím, že podle mínění obhajoby v Bosně a Hercegovině nešlo o genocidu ze strany Srbů, takže důvod ani důkaz pro obvinění Karadžiče z tohoto válečného zločinu prostě nemůže existovat.

Kde nic není, ani smrt (nebo Haag) nebere?

Stažení žaloby je jen malá náplast na celkové obvinění. Karadžič se sice zbavil obvinění z genocidy, ale stále musí čelit obviněním ze zločinů proti lidskosti a porušování zákonů i zvyklostí války ve Srebrenici.

Nemohl jsem vědět, co se děje v jednotlivých místech regionů, tvrdí Karadžič

67letý Karadžič se 13 let skrýval, než byl v roce 2008 objeven. Žil s doklady na vymyšlené jméno. Bývalý prezident veškerá obvinění odmítá a tvrdí, že nevěděl a nemohl vědět o tom, co se děje v každé jednotlivé lokalitě.

Bosna a Hercegovina oznámila v roce 1992 svůj odchod ze svazku Jugoslávie. V republice pak začala válka za účasti bosenských muslimů, Srbů a Chorvatů, která trvala až do roku 1995. Podle hodnocení expertů zahynulo v konfliktu celkém 1000 osob, ponejvíce muslimové.

Zdroj foto: sense-agency.com

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..