DAMAŠEK – Vojenské námořnictvo Sýrie uskutečnilo velké cvičení, během nějž nacvičovalo odražení velké námořní invaze. Cvičení se zúčastnil zástupce vrchního velitele syrských ozbrojených sil a ministr obrany Daúd Rádža. O cvičení informovala izraelská agentura MIGNEWS. Světové agentury zároveň informují, že v tom Syřané nejsou sami a na syrské námořní hranici je velerušno. Z jedné strany nacvičuje NATO „protiterorismus“, co chce nacvičovat Rusko není zatím jasné, ale jeho dobře vyzbrojená flotila se už blíží k syrskému přístavu Tartus.

Při vyhodnocení cvičení syrské armády generál Rádža zdůraznil „výjimečně vysokou připravenost“ syrského vojenského námořnictva a vyjádřil jistotu, že je schopné odrazit jakoukoliv agresi.

NATO nacvičuje opět jednu ze svých mírových misí 

Cvičení svého námořnictva u syrských břehů si ovšem neodpustilo ani NATO, které trénuje „antiteroristický výcvik“.

„Terorismus není zlomen. Musíme to udělat tak, aby zločinci věděli: NATO nepřipustí posílení jejich aktivity v regionu,“ prohlásil velitel manévrů kontr-admirál Torsten Kaler. Pro zdůraznění dodal, že fregaty zůstanou hlídkovat v regionu i po ukončení manévrů.

Tohoto „antiteroristického výcviku“ se zúčastní 545 vojáků vojenského námořnictva. Lodě, na nichž budou nacvičovat metody boje s extrémisty jsou vyzbrojeny dělostřeleckou výzbrojí různého kalibru, protilodními a protiletadlovými střelami, a také torpédy Mark46, která jsou určena k likvidaci ponorek, jimiž teroristé jistě disponují v hojném počtu.

I ruské lodě si u břehů Sýrie evidentně rády zacvičí

Mezitím, jak uvádí agentura MIGNEWS, zamířila k pobřeží Sýrie ruská flotila vojenského námořnictva. Tři velké výsadkové lodě a protiponorkový torpédoborec „Admirál Čabaněnko“ vypluly v úterý z ruského přístavu Severomorsk a zamířily do Středozemního moře. Lodě mají udělat zastávku v syrském přístavu Tartus, jak sdělil novinářům vojensko-diplomatický zdroj, na nějž se ruská média odvolávají.

„Ruské lodě mají podle plánu zakotvit v syrském přístavu Tartus, neb je tam rozmístěna základna materiálně-technického vybavení vojenského námořnictva,“ uvedl stejný zdroj. Plavidla se mají v přístavu vybavit potravinami, pitnou vodou a dalšími nezbytnými věcmi pro plavbu. Čím za to budou platit, zdroj neuvedl. Tím spíš, že zástupce náčelníka ruské Federální služby pro vojensko-technickou spolupráci nedávno prohlásil, že dodávky nové výzbroje do Sýrie jsou pozastaveny.

Dále se podle zdroje k lodím Severního námořnictva připojí také hlídková loď Baltské flotily – fregata „Jaroslav Mudryj“, a další plavidla pomocného loďstva. Zdroj zároveň informoval, že na palubě lodí jsou jednotky námořní pěchoty Severního námořnictva.

Sestava ruské flotily má také mimořádně mírovou povahu

Ruská média všemožně zdůrazňují, že tato flotila nijak nesouvisí se zostřenou situací v Sýrii, a že se jedná o plánované cvičení bojové připravenosti ruského vojenského námořnictva. Zdroj zároveň upřesnil, že toto ruské cvičení ve Středozemním moři potrvá do přelomu září a října.

Velký torpédoborec – stíhač ponorek „Admirál Čabaněnko“ projekt 1155.1 je vyzbrojen nadzvukovými protilodními střelami „Moskyt“ a protiponorkovým systémem RPK-6 „Vodopad-NK“. Loď nese i osm střel SS-N-22. K obraně proti vzdušným cílům slouží osm osminásobných vertikálních vypouštěcích sil pro protiletadlové řízené střely SA-N-9 s dosahem 12 km. Na palubě se nacházejí i dva raketové vrhače hlubinných pum RBU-6000 a dva čtyřhlavňové 533mm torpédomety, ze nichž lze odpalovat střely SS-N-15. Admiral Čabaněnko nese i dva systémy Udav-1. Na zádi má přistávací plošinu a hangár pro uskladnění dvou protiponorkových vrtulníků.

Zdroj foto: ruvr.ru, worldbulletin.net

Fotogalerie: mignews.com

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Previous Post
«