PRAHA – Paralelu mezi úmrtím obětí alkoholu pančovaného metanolem a zrušení, registračních pokladen vidí předseda agrární komory Jan Veleba. Jak řekl pro SMART NEWS, kdyby pravicová vláda nezrušila registrační pokladny, nemuseli by být mrtví, nebo zcela jistě by jich bylo alespoň méně.

V tuto chvíli vidím jako jediné skutečně účinné opatření do budoucna, je urychlené schválení zákona o registračních pokladnách. „Když nebudou váhat, může to zachránit další životy,“ říká Jan Veleba, který sám kandiduje do Senátu za Chrudimsko. Právě jako senátor by chtěl ovlivnit co nejrychlejší schválení i zákona o registračních pokladnách, aby další oběti nemusely být.

Kladivo otrav a úmrtí dopadlo především na chudé

„Samozřejmě, že celá situace má také sociální rozměr,“ říká Veleba. Jak říká, údery dopadly především na slabší sociální vrstvy. „Je přece jasné, že takzvaná střední vrstva nebude kupovat ve stáncích a navíc nějaký neznámý alkohol. Zjevně půjde spíše o nějaký kamenný obchod a navíc, značkové pití, žádný noname,“ říká Veleba. Právě lidé, kteří mají dnes hluboko do kapsy jsou podle něj nejohroženější skupinou. Velmi často právě nejslabší skupiny ten alkohol nezřídka prostě potřebují k životu,“ dodává.

Náhodné to pančování alkoholu podle Veleby určitě nebylo. Podle něj za tím stojí lačnost některých „chytráků“ po větším zisku. „Mluvil jsem s lihovarníky a  ti mě upozornili, že nákup Metanolu z velkovýroby v poslední době stoupl, takže se dalo předpokládat, že někteří výrobci ve větší či menší míře mohou pokusit nahradit dražší potravinový líh Etanol. Podle Veleby je tak třeba kromě zavedení registračních pokladen vytvořit kontrolní mechanismy, které by znemožnily, nebo alespoň silně snížily riziko podobných podvodů do budoucna.

Zdroj foto: agroweb.cz

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..