FALUN – Úřady města Falun ve středním Švédsku nařídili Annice Eriksson, šéfkuchařce školní jídelny, aby přestala péct domácí chléb a nabízet dětem 15 druhů zeleniny k obědu. Informoval o tom místní deník Falukuriren. Podle úřadů je to nefér vůči dětem z ostatních škol, které takové chutné stravování nemají.

Jako z dob nejhlubší totality vyznívá nařízení municipálních orgánů švédského města Falun, aby kuchařka zhoršila nabídku pro děti, pokud jde o kvalitu a rozmanitost jídla. Mimo to, obědy, které nabízí dětem Eriksson, neodpovídají prý doporučeným vypracovaným normám, včetně evropských – jsou lepší. Úřady spustili vlastní program zdravé výživy ve školách. „Byly vypracovány jídelníčky… jde o to aby se kvality jídla ve školách zvýšila celoplošně. Měla by proto vařit jako všichni,“ říká Katarina Lindberg, vedoucí odboru pro zdravou výživu ve školách.

Chtěla pro děti to nejlepší, za stejné peníze.  To se nedopouští evidentně ani ve Švédsku

Jak uvedl deník,  Lindberg ani nevěděla, jaké úsilí Annie  Eriksson vyvíjela, aby nakrmila děti skutečně dobře, a jak její nařízení rozčílilo děti i jejich rodiče. Žáci 4. třídy už dokonce zorganizovali petici, aby je Eriksson mohla i nadále krmit tak, jako dříve.

„Řekli nám, že jsme rozmazlení, a že je načase, abychom dělali to, co všichni ostatní,“ říká šéfkuchařka. Dodala navíc velmi důležitou okolnost. Její kuchyně nevyžadovala ani o korunu víc z městského rozpočtu, než u ostatních škol. Eriksson si jen chtěla být jistá, že se v jejím menu najde jídlo pro chutě každého žáčka. Proto měli na výběr z 15 druhů zeleniny a různých výrobků obsahujících proteiny – kuře, krevetky, hovězí plátky, ryby.

Všem od Annie chutnalo. Nechutné je nařízení úřadu, tvrdí rodiče i žáci

Po nařízení města však bude muset o polovinu snížit po druhů zeleniny a přejít z čerstvě pečeného chleba na běžný kupovaný. V ohrožení jsou ale i už tradiční vánoční a velikonoční slavnostní „švédské stoly“.

Nikdo z dětí ani rodičů si nestěžoval, všem chutnalo,“ říká Annie. Jednání municipálních orgánů zato označili rodiče za nechutné.

Zdroj foto: archiv

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..