MOSKVA – Rostelekom, Rossatom, Oboronservis – obří ruské organizace, které se nyní otřásají v základech. Jestliže příznivci Vladimíra Putina mluví o odstartování protikorupční války, jeho odpůrci mluví o „kampaňové akci“, která stejně k ničemu nepovede. Mezitím padají hlavy vysokých úředníků, včetně Putinových stoupenců.

„Některá tvrzení, že poslední obří korupční skandály směřují k odpoutání pozornosti obyvatel, jsou směšná a těžko zdůvodnitelná“, řekl agentuře Interfax mluvčí ruského prezidenta Vladimíra Putina Dmitrij Peskov. Prezidentův mluvčí zároveň dodal, že jde o výsledky důsledné každodenní práce.

Další člen Putinovy administrativy Sergej Ivanov navíc zdůraznil potřebu zabavení nakradeného majetku. Podle něj jsou tresty stále nedostatečné, protože jsou majetky většinou napsané na příbuzné. Pravda, podle některých zákonů trestního kodexu, by už i dnes některé mohly být zabaveny.

Budou padat rozsudky za vlastizradu?

Ještě dál šel Viktor Rogozin – vicepremiér Ruské federace. „Budu trvat na tom, aby zejména krádeže a úplatky ve zbrojním průmyslu byly stíhány jako vlastizrada,“ konstatoval. K tomuto prohlášení se přepojil také předseda parlamentního Spravedlivého Ruska Sergej Mironov.

I když jsou analytici přesvědčeni, že k boji s korupcí to má ještě daleko, vidí v tom snahu vládce Kremlu zbavit elitu statutu nedotknutelnosti a odkrýt střety soupeřících uskupení.

Problém ale podle některých ruských médií spočívá v tom, že jde sice o bezprecedentní, ale pozdní signál. „Vlci už ovce dávno sežraly,“ říká komentátor portálu Lenta.ru Anton Ključkin.

Zdroj foto: partbilet.ru

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..