MOSKVA – Francouzský herec a nyní už ruský občan Gérard Depardieu napsal otevřený dopis médiím prostřednictvím televizní stanice „První kanál“ V dopise okomentoval občanství, které mu bylo uděleno. Zároveň kritizoval francouzského premiéra Jeana Ayrauta, který nazval Depardierovu snahu získat občanství jiné země „ubohostí“.

Dodejme, že tento herec, velmi bohatý herec a restauratér, se rozhodl opustit Francii, protože zavádí progresivní daň na pouhé 2 roky (až 75%), neboť je země finančně ve zlém stavu. Platí to navíc jen pro ty, jejichž příjem je vyšší, než milion eur. Není navíc jisté, jak se kabinet rozhodne. Ústavní soud Francie seznal tuto daň z přepychu jako neústavní.

Depardieu, jehož obecná lakotnost není tajemstvím, se dělit nechtěl. Na jeho lakotnost i komunistickou fasádu upozornil slovenský fotograf Andrej Palacko, v článku:

„Depardieu bol lakomý a samoľúby“.

Na Kubě potkal Palacko i francouzského herce Gérarda Depardieu. „Odfotil som ho 1. mája 2007 na vojenskej prehliadke pri 50. výročí neúspešnej invázie USA v Zátoke svíň na Kubu.“ Francúz dorazil na oslavy v teplákoch a v ruke držal kubánsku zástavu. „Najprv ma upozorňoval, nech ho nefotím, že má veľký nos, a potom chcel odo mňa peniaze za fotenie. Na zemi som mal totiž položené svoje obľúbené americké cigarety, ktoré keď uvidel, začal kričať, že som kapitalista. Povedal som mu, že ja nie som kapitalista, lebo on sám fajčil dvadsaťnásobne drahšie cigary (doutníky) Cohiba,“ uzavřel příhodu s hercem Palacko, který mu za fotku vyplatil symbolické pesos, tedy po česku „zlámanou grešli“. To Francie by mohla herci vyplatit 30 stříbrných. Třeba  za to, že se tohoto „komunistického symbolu“ zbavila.

Francie se ho zbaví, Putin se pobaví

Depardieovy excesy, jako například močení v uličce v letadle, jsou mediálně známy. Dá se předpokládat, že se Rusům tento zastánce tvrdé komunistické linie brzy přejí. Krom toho, ani prezident Vladimír Putin nefandí zrovna skalním komunistům, navíc nedávno obvinil bolševiky z prohry Ruska v 1. světové válce, takže láska, kterou vyznává Depardieu ve svém otevřeném dopise médiím, může mít velmi rychlý konec. Může to být ale pro prezidenta Putina, který byl v žebříčku osobností shledán nejvlivnějším mužem planety, vítaná monžnost, jak uštědřit Francii,  a tím i celé EU pořádný šťulec.

A protože v evropském Bruselu pro Depardieu nebylo zrovna bezpečno, utekl raději za hranice EU, do Ruska. Nějak se ale asi nepříliš dobře informoval, protože Rusko se chystá už od příštího roku zavést rovněž progresivní daň. Možná, že nebude tak drastická, ale prezident Putin bude také potřebovat doplnit rozpočet. Co pak nastane, je otázka – skonči „věrné milování“?

Pro média uveřejnil Gérard Depardieu přes první televizní kanál otevřený dopis tohoto znění.

„Ano, požádal jsem o občanství, a jsem rád, že mé žádosti bylo vyhověno.

Zbožňuji vaši zemi, Rusko, vaše lidi, vaši historii, vaše spisovatele.

Líbí se mi tu točit filmy, v nichž pracuji společně s takovými ´herci, jako je Vladimír Maškov.

Zbožňuji vaši kulturu, váš způsob myšlení.

Můj otec byl komunista a poslouchal stanici Rádio Moskva! To je také část mé kultury.

V Rusku se žije dobře. Není nutné žít v Moskvě, protože to je pro mne příliš velký megapolis. Dávám přednost venkovu a v Rusku znám okouzlující místa.

Je tu například jedno místo, které mám velmi rád. Je to tam, kde je také Státní filmový fond, vedený mým přítelem Nikolajem Borodačovem. Poblíž je březový háj a cítím se tam báječně. A budu se učit rusky.

Už jsem o tom mluvil s naším prezidentem Francoisem Hollandem. Už jsem mu to všechno řekl. Ví, že mám velmi rád vašeho prezidenta Vladimíra Putina, a je to vzájemné.

A řekl jsem mu, že Rusko je země velké demokracie, a není to země, kde by si předseda vlády mohl dovolit říct občanovi své země, že je ubožák.

K médiím mám dobrý vztah, ale zároveň pociťuji smutek, protože většinou prezentují pouze jednostranně.

Slava Rossii (Sláva Rusku)!

Spasibo (Děkuji)!“

Zdroj: kremlin.ru, internet
Zdroj foto: The Telegraph

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..