MRTVICA – V pátek 3. Ledna totálně zdevastovali Albánci klášter Nanebevzetí Panny Marie v Jižním Srbsku. Klášter byl zcela zdemolován, dveře rozbité, stejně jako celý interiér. Peníze za prodej svíček a milodary byly ukradeny a ikony rozdrceny.

Klášter Nanebevzetí Bohorodičky v Mrtvice, v Jižním SrbskuMatka Praskeva (62) potvrdila účast Albánců, i když má obavy o svůj život. „Bojím se, že se vrátí, ale stejně nikam nejdu. Jsem tu sice sama a stará, ale ať přijdou, někdo to tu musí zůstat bránit,“ řekla rozhodně.

Mohamed má větší právo na ochranu?

„Nic nezůstalo, je to hrozné! Celý svět byl vzhůru nohama, jenom kvůli karikatuře Mohameda. Ale když se ničí všechny naše kláštery a kostely, nikdo se neozve,“ říká zoufale.  Na otázku portálu theorthodoxchurch.info, zda ví, kdo to mohl udělat, matka Praskeva odpověděla, že to vědí sice všichni, ale nikdo nemá v tomto případě zájem jednat.

„Kosovští Albánci jsou organizovaní a se zcela jasným záměrem zničit srbské kláštery v této oblasti,“ říká jeptiška. Jak říká, není to poprvé, co se Albánci dopouštěli násilí. „Minulý rok na Velký pátek mě napadli. Kdybych neměla svou berlu, nevím, zda bych se ubránila,“ dodává.

Hodí se všechno, i účelové lži

Klášter Nanebevzetí Bohorodičky Panny Marie je pod záštitou biskupa Pachomia, který byl obviňován za znásilnění chlapců. Matka Praskeva tvrdí, že jde o zcela účelovou albánskou lež. „Oni sami vytvářejí tyto výmysly a ještě lidem platí za to, aby šířili o biskupovi tyto lži,“ dodává zoufale. Někteří lidé prý dostávali i velmi vysoké částky.

Klášter, který je ze 4. století, byl postaven v obci Mrtvica, 14 km od městečka Vladičin Han a je nejstarším klášterem v této části Srbska.

Zdroj foto: theorthodoxchurch.info

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..