MOSKVA – Vláda Ruské federace doporučila parlamentu upravit „světonázorovou symboliku“ v zákoně o pocitech věřících.

Erb Ruské federaceRuská vláda doporučila zpřesnit pojmy „světonázorová symbolika“ a „náboženství, která jsou neoddělitelnou součástí historického dědictví historie Ruska“, které jsou uvedeny v Zákoně o hanobení pocitů věřících.

V důvodové zprávě je rovněž uvedeno doporučení odstranit návaznost na už existující články Trestního kodexu Ruské federace – výtržnictví a článek 234 zničení nebo poškození historických a kulturních památek nebo článek 244 hanobení těl zesnulých nebo místo jejich pohřbení. Za porušení hrozí trest až pětiletého odnětí svobody.

Zvýšené pokuty a zpřísněná opatření až do 5 let

Mimoto navrhuje novela úpravu článku zákona o porušení svobody svědomí, náboženského vyznání a zákona o náboženských obcích, v němž upravuje pokuty do výše 50 tisíc rublů (cca 30 tisíc korun). Současné pokuty jsou do výše 1000 rublů. Což je asi 600 korun).

Stávající formulace obsažené v zákoně o pohanění citů věřících, už kritizoval Nejvyšší soud Ruské federace a členové prezidentské Rady pro lidská práva. Opoziční ochránci lidských práv oznámili svůj záměr vypracovat vlastní variantu zákona a ruský prezident Vladimír Putin doporučil poslancům, aby se schválením dokumentů nepospíchali.

Zdroj: Lenta.ru
Zdroj foto: livejournal.com

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..