Syrské úřady oznámily, že povstalecké oddíly zapálily tři ropné vrty na východě země. V neděli 31. března to oznámila syrská agentura SANA.

Syrské ropné vrty / SANAPodle syrských úřadů proběhl incident v provincii Deir Ezzor, jejíž větší část kontrolují povstalci. Důvodem podpálení, jak uvádí SANA, se stal konflikt mezi jednotlivými povstaleckými skupinami, které se nedohodly na podílech z těžené ropy, která se jim dostala do rukou. Navíc jde podle agentury SANA o vrty, na něž povstalci narazili zcela náhodně. Denní ztráta z tohoto incidentu činí 4670 barelů ropy a 52.000 m3 plynu. V současné době se hašením požárů zabývá největší syrská ropná společnost Furat Petroleum.

Ministerský zdroj konstatoval, že kromě zmíněných tří ložisek, zapálili povstalci ještě dalších šest vrtů, jejichž lokalitu ani jiné podrobné údaje incidentu agentura SANA neuvádí. Oficiální zdroj z ministerstva pro ropný a nerostný průmysl ale potvrdil, že důvodem útoků povstalců na ropné zdroje je její prodej, a to komukoliv. Současně zdroj potvrdil, že důvodem incidentu byly spory o zisky z ropy.

Těžba ropy na většině území Sýrie i přes trvající občanskou válku pokračuje. Povstalci ovšem prodávají palivo z uloupených vrtů nejen regionálním úřadům obsazeného území, ale přepravují ji i do lokalit, které jsou kontrolovány vládními jednotkami.

Společnost Furat Petroleum konstatovala, že šest vrtů už bylo uhašeno, poslední tři jsou ještě v plamenech.

Zdroj: SANA/Lenta.ru
Zdroj foto: SANA

Sdílet

1 Trackback or Pingback for this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..