SLANÝ – Starobylé královské město Slaný hostilo v o víkendu II. Západoslovanský folklórní festival. Domácí i zahraniční účastníci předvedli barevný kaleidoskop umění a krojů. První místostarosta města Slaný Jaroslav Hložek převzal nejen záštitu nad festivalem, ale také pamětní medaili českého buditele Josefa Dobrovského, z rukou předsedy Českomoravského Slovanského svazu (ČMSS) Zdenka Opatřila, za svůj aktivní podíl na konání tohoto festivalu. Také Český rozhlas oslavil zde jako mediální partner své 90. výročí.

Zahájení MIloš Pop-web-Spolu s Jaroslavem Hložkem převzal nad festivalem záštitu i náměstek hejtmana Středočeského kraje Zdeněk Syblík. Ředitelem festivalu byl zejména starší generaci dobře známý zpěvák Jiří Štědroň.

Krojovaný průvod a řízné pochody přilákaly spoustu diváků

Západoslovanský folklórní festival se konal v rámci oslav Dne přátelství a jednoty Slovanů, vyhlášeného dne 25. června 1941 na protiválečném Slovanském kongresu v americkém Pittsburghu. Organizátorem folklórního festivalu byl Českomoravský slovanský svaz ve spolupráci s Folklorním sdružením ČR, Veleobcí sdružených obcí Baráčníků a Královským městem Slaný.

Krojovaný průvod prošel hlavní třídou Slaného na Masarykovo náměstí, zaplněné všemožnými stylovými stánky Slovanského jarmarku, ale i diváky. Moderátorka festivalu Jana Matějcová mimo jiné přítomným vysvětlila co je to slovanská hymna „Hej Slované!“ a jak vznikla. Vzápětí zazněly první tóny naší státní hymny a po ní hymny slovanské. Vlajkonoši vztyčili vlajky Česka, Polska, ale také vlajky ČMSS, Folklorního sdružení, obcí a žup Baráčníků a Rusínů. Účastníky festivalu přivítali 1. místostarosta města Slaný Jaroslav Hložek a ředitel festivalu Jiří Štědroň, který zdůraznil důležitost prohlubování vědomí naší slovanské identity a upevňování slovanské jednoty, v čemž významnou roli přisoudil právě Českomoravskému slovanskému svazu.

Českomoravský slovanský svaz se hlásí ke svému historickému odkazu

Festival pak zahájil ve 14 hodin předseda ČMSS, Zdeněk Opatřil. Ve svém projevu připomněl Den přátelství a jednoty Slovanů, 1700 let křesťanské svobody, 1150 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, ale také 260 roků od narození zakladatele slavistky Josefa Dobrovského, jehož vůbec první pamětní medailí byl vyznamenán právě místostarosta Slaného Jaroslav Hložek. Zdeněk Opatřil zároveň připomněl přítomným, že Českomoravský slovanský svaz se už při svém založení přihlásil jak k odkazu I. Všeslovanského sjezdu v Praze z roku 1848, tak i VII. Všeslovanského sjezdu v Praze (1998), na jehož organizaci se předseda ČMSS osobně spolupodílel.

Zároveň vyslovil předseda Svazu politování, že i v Česku dnes existují síly, snažící se bránit formování slovanského hnutí, usilující rozbít slovanství i v mezinárodním měřítku. Konstatoval, že tyto síly útočí prostřednictvím svých uměle a cílevědomě konstruovaných výmyslů, pomluv a lží. „Šíří kolem sebe zlobu a nenávist,“ dodal Opatřil. Podle něj se zástupci těchto sil domnívají, že zastrašováním druhých vzroste jejich vlastní vážnost a dosáhnou všeobecného uznání. „Českomoravský slovanský svaz buduje slovanskou jednotu na pravdě, přátelství, lásce a spolupráci. To jsou zbraně, kterými skuteční vlastenci a stoupenci slovanské myšlenky dávají jasně najevo rozsévačům xenofobie, lží, pomluv, zla a nenávisti, že s nimi slušná česká společnost nepočítá,“ řekl Opatřil ve svém úvodním projevu.

Pestrý program představil divákům hosty z domova i zahraničí

Pak už začal pestrý svátek písní a tanců s velmi bohatým programem. Ze zahraničních účastníků nejvíce na české diváky zapůsobil polský Akademický soubor písní a tanců JEDLINIOK z Wroçlawi, pod taktovkou sbormistra Henryka Brzezického.

Nezklamal svým uměním ani domácí třiadvacetiletý rusínský soubor z Chomutova SKEJUŠAN či pražský dudácký rodinný soubor PRACHARANDA. Diváci také odměnili bouřlivým potleskem výkon nováčka festivalu – dětský soubor KVÍTKO z Mníšku pod Brdy. Troška té nejistoty z trémy byla u nováčka přijata diváky s porozuměním, protože výkon dětí od 5 do 13 let byl obdivuhodný a na příštím festivalu už budou určitě zpívat a tančit jako ostřílení veteráni.

Velkého úspěchu dosáhli také pěvečtí bratří Patrik a Hynek Hradečtí z Mrákova u Domažlic, kteří v soutěži dětských zpěváků sklízejí vítězné vavříny už od roku 2010. Právě oni se stali tváří II. Západoslovanského festivalu ve Slaném.

Úspěšný závěr patřil místním Středočechům. Dechová hudba KVĚTOVANKA i taneční soubor KVĚTY Z KLADNA prokázaly, že temperament jejich hudebníků i tanečníků je naprosto srovnatelný s moravským či slováckým.

Společně se Slovany oslavoval i Český rozhlas své 90. výročí

Festivalu přáli nejen přítomní, ale i počasí, protože se obávaná medardovská pranostika nepotvrdila, a tak účastníky i diváky hřálo jak slánské sluníčko, tak i krásné slovanské melodie, které tímto starodávným královským městem zněly, a samozřejmě i krásně barevné slovanské kroje z různých koutů naší země.

Spolupořadateli festivalu byly „Folklorní sdružení České republiky“, „Veleobec sdružených obcí Baráčníků“ a město Slaný, za podpory Středočeského kraje, Středoevropské, východoevropské a asijské obchodní komory a cestovní agentury Moravia Contact. Mediálními partnery byly Český rozhlas, Český rozhlas České Budějovice, Rádio Proglas, Mediatel, TV NOE, Dětská tisková agentura www.borovice.cz, Literární noviny, časopis Folklor a časopis Vodní hospodářství. Neméně zajímavá je i skutečnost, že se festival konal v rámci oslav 90. výročí zahájení pravidelného rozhlasového vysílání Českého (Československého) rozhlasu v naší zemi.

Lidé přišli a zůstali. Lidové umění svých kořenů potřebují

„Z festivalu mám opravdu upřímnou radost a velmi dobrý pocit, který upevňuje skutečnost, že už teď mi volají jak vedoucí souborů tak hosté, kteří jsou velmi potěšeni tím, že jsme ve Středočeském kraji tento festival uspořádali,“ řekl den po ukončení festivalu Zdeněk Opatřil. Jak dodal, je to o to potěšitelnější, že i když je ve Středních Čechách folklór přítomen, není tam doma, jako například na Jižní Moravě nebo v Západočeském kraji. Průběh festivalu však podle něj ukázal, že lidé nejen, že svou lidovou tvorbu potřebují, ale že po ní doslova prahnou. „Lidé usedli a už zůstali. Neodcházeli a zůstali až do konce festivalu,“ řekl s neskrývaným potěšením předseda Svazu. Stejně dobrý pocit prý mají podle ohlasu i další účastníci festivalu, kteří se těší už na další ročník festivalu.

„Když jsme krojovaným průvodem přicházeli na Masarykovo náměstí, kde se festival konal, bylo vidět, že se to lidem líbí, spousta jich průvod fotografovala nebo natáčela, aby si tu krásu uchovali nejen obrazem, ale i zvukem,“ řekl Opatřil. Bylo prý vidět, že na lidi velmi příjemně a povzbudivě působí i české pochody, v podání kladenského orchestru KVĚTOVANKA, pod taktovkou kapelníka a člena předsednictva ČMSS Josefa Husáka.

II. festival skončil, už za rok se ale sejdeme na třetím ročníku, opět ve Slaném

„Jsem moc rád, že náš festival královské město Slané pozvalo, a že navrhlo, aby se tyto festivaly konaly ve Slaném i do budoucna,“ říká Opatřil. Dodal, že díky tomu už může nyní pozvat všechny zájemce na III. Západoslovanský folklórní festival v polovině června roku 2014. „Je vidět, že si hodně lidí v současné době uvědomuje potřebu identity vlastních kořenů a jsem velmi rád, že je to právě Českomoravský slovanský svaz, který dokáže naše lidi spojovat v laskavé síle slovanské sounáležitosti,“ řekl na závěr předseda Svazu Zdeněk Opatřil.

Zdroj foto: Zbořil, Milan Pop

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..