LOUGH ERNE – V Severním Irsku začalo jednání G-8. Lídři osmi nejmocnějších zemí světa se sešli na jednání summitu G-8 v Severním Irsku. Kromě ekonomických otázek je předmětem jednání také situace v Sýrii. Válka nebude. Je jasné, že Rusko tentokrát neustoupí.

Vladimír Putin a Barack Obama  na summitu G-8 v Severním Irsku.Po siláckých řečnických obratech museli britský premiér David Camerone i americký prezident Barack Obama přiznat, že ruská neústupnost Vladimíra Putina je donutila o Sýrii jednat, a ne ji zalít krví.

Do cesty nedočkavého lva se postavil ruský medvěd

Přestože měly západní mocnosti snahu vyzbrojit militantní vzbouřence pojídající části těla svých zabitých nepřátel, ruské jednoznačně upozornění, že v tom případě není důvod nedodat Sýrii slíbené komplexy S-300 je přesvědčilo, že mírové jednání bude vhodnější formou, alespoň pro tuto chvíli. Jordánsko-americké cvičení «nedočkavý lev 2013» si tak bude muset ještě počkat.

Jestliže západní spojenci předpokládali, že se Rusko zachová jako v případě Jugoslávie, Iráku nebo Libye, museli být zklamaní. Rusko za poslední rok výrazně posunulo nejen hranice své diplomacie, ale především zbrojní výrobu a zejména vývoj nových zbraní.

Protiraketové systémy Ruska mají navrch, stoupají i ostatní zbraně

Systémy S-300 už dnes v ruské armádě nahrazují nejen výkonnější S-400, schopné detekovat i americké «neviditelné bombardéry», připravené do výroby jsou už ale S-500, které zastaví i nadzvukové střely. Už systém S-300 snadno překonává americký systém «Patriot», o ostatních ani nemluvě.

Neméně intenzivně pokračuje vývoj v bojových vrtulnících a stíhačích. Poslední průzkumy navíc prokázaly, že jak v oblasti bojového laseru, tak i řízeného ultrazvuku je Rusko, nade vší pochybnosti, na špičce. Ostatně, rakety «Topol» i «Bulava» už mají výrazně dopracovanou podobu.

Anglie a USA vzkaz Ruska zřejmě pochopily. Pochopí to i ostatní členové G-8?

Jak britský premiér, tak americký prezident zjevně pochopili, že v tomto případě bude lepší, když přijmou ruský návrh pro jednání u kulatého stolu. Ruská strana, kromě kanibalských zvyků vzbouřenců (kterých je podle některých údajů už necelá polovina z původního počtu, upozorňuje také na fakt, že podle zprávy CIA je popularita syrského prezidenta Bašára Asáda na úrovni 75 procent.

Jednání G-8 se samozřejmě bude zabývat i klíčovými otázkami dalšího směřování «osmičkové» strategie. Pro úplnost dodejme, že od ledna roku 2014 převezme vůdčí roli v G-8 právě Ruská federace.

Zdroj foto: www.kremlin.ru

[kkstarratings]

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..