Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek použila razantnější měnové intervence v podobě prodeje české koruny na měnových trzích. Koruna díky tomu oslabila nejvíce od krizového roku 2009. Co tím centrální banka sleduje a může být taková politika vůbec účinná?

Jiří Dolejš místopředseda KSČMNa kroku ČNB nebylo nic neočekávaného – bankovní rada o možné měnové intervenci hlasovala už dvakrát (a to negativně). Nyní návrh na intervenci vůči kurzu koruny prošel. Představitelé ČNB argumentují cenovou tendencí (s poklesem usměrňovaných cen prý ČR míří do deflace). Současně tak má ČNB chránit český export, ale pokud by to byla dlouhodobější politika, tak za cenu prodražení importu (včetně klíčových komodit, jakými jsou ropa či potraviny).

Osobně ten krok považuji za problematický a jeho okamžitý účinek na českou ekonomiku za přeceňovaný. Prodávat korunu na měnových trzích nelze donekonečna. Uměle podporovaný kurz tak nemůže dlouho vydržet. To bychom museli znovu zavést tzv. fixing kurzu české měny k hlavním světovým měnám. Firmy jsou zatím proti kolísání kurzu na krátkou dobu zajištěny standardními finančními nástroji. ČNB ale vyhrožuje, že chce intervenovat i v příštím roce.

Další experimenty na českých občanech?

Obávám se, že tahle hra na měnovou suverenitu je poněkud nereálná a jde spíš o měnové obchody než o národní hospodářství. Verbální razance komentáře guvernéra ČNB Miroslava Singera navozuje psychologický efekt na trhu, ten je ale ještě více platonický než samotné přímé měnové intervence. Pokud by intervence ČNB byly jen dočasné, nahrává to úvahám, že si pomohou spekulanti s měnou. Vydělají zejména ti, kteří mají euroúčty a budou nyní spekulovat s kurzem koruny. Na nákupy eura naopak dopadne kurzová ztráta.

Co tedy sleduje plán ČNB? Je totiž otázkou, na jak dlouho naše měna takto oslabí. Proč jásá premiér Rusnok, o kterém se proslýchá, že by po svém vládním angažmá rád do ČNB? Nevím. Velcí exportéři mají totiž byznys nasmlouvaný dopředu a než dohodnou nový, může se koruna zase vrátit tam, kde byla. Otázkou je, zda vznikne nákupní horečka u domácích spotřebitelů v očekávání zdražení. Případné zdražení benzinu koncem roku může dopadnout na celou ekonomiku.

Ukazuje se, že dozrává situace k diskuzi, jakou ČNB jako součást tvorby určité komplexní hospodářské strategie chceme. A to jak v souvislostech budoucnosti měnové unie, tak i vlivu centrální banky na měnu, finanční sektor i rozvoj celé ekonomiky.

Jiří DOLEJŠ, místopředseda ÚV KSČM
stínový ministr financí

Foto: Radmila Zemanová-Kopecká

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..