Zdraví a životy lidí se 23. září dostaly na přetřes v Senátu. Podnětem se k tomu stalo veřejné slyšení o prolomení limitů těžby hnědého uhlí v Severočeském, resp. Ústeckém kraji. Prolomení těžebních limitů by totiž podle lékařů dále poškozovalo zdraví obyvatel Ústeckého kraje, uvádí Tisková zpráva SZ.

jezero Milada150 lékařů z celého Ústeckého kraje vyzvalo členy vlády, aby zvážilo důkladněji své rozhodnutí o prolomení těžebních limitů a nepodléhali uhelné lobby, která hájí především své ekonomické zájmy. Podle lékařů by znamenalo prolomení limitů další poškozování zdraví lidí z Ústecka. I přes zlepšení v 90. letech minulého století je Ústecko stále nejvíce znečištěným krajem v Česku. Je zde vyšším výskyt nádorových onemocnění a předčasných úmrtí. Právě dopis lékařů adresovaný vládě představili byl dnes představen na tiskové konferenci v Senátu.

„Iniciativa lékařů ukazuje, že problematika limitů není jen o zachování pracovních míst. I nedávná studie Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy totiž ukazuje, že těžba má nejen zdravotní dopady na občany v celém kraji, ale náklady s ní související přináší i značnou ekonomickou zátěž pro stát. Veřejná podpora i všechna fakta mluví jasně: Zachovejme limity,” uvádí Václav Láska, senátor za Stranu Zelených.

I zdraví má svou vyčíslitelnou hodnotu

“Jako lékaři se musíme zásadně vymezit proti prolomení těžebních limitů, které prosazují majitelé dolů ve spolupráci s lobbisty a odbory. Dalším rozšířením těžby a spálením uhlí bude pokračovat zásadní újma na zdraví obyvatel Ústeckého kraje, kterého se těžební limity nejvíce dotýkají. Tím, že dýcháme místní vzduch, si zkracujeme život v průměru o 9,5 dne za rok. Zdraví obyvatel je základní a nezpochybnitelnou hodnotou, od které se odvíjí další socio-ekonomické faktory, včetně zaměstnanosti a rozvoje regionu,” uvedla senátorka za obvod Most MUDr. Alena Dernerová.

Jak vyplynulo z tiskové konference, těžba v povrchových dolech produkuje velké množství prachových částic různých velikostí, které reagují s plyny z elektráren a tepláren a dalšími vlivy z hojně zastoupeného chemického průmyslu. Vzájemným spojením těchto škodlivin vznikají podle lékařů velmi drobné aktivní částice škodlivých látek snadno pronikajících dýchacím systémem, které navíc poškozují zdraví populace ještě před narozením – dochází tedy k poškození informace v dospívajících spermiích a vajíčkách budoucích rodičů nastávající generace na genetické úrovni. Náprava zdraví lidí je minimálně na dvě generace, poškození se vejde do řádu několika let.

Podle iniciátora dopisu MUDr. Petra Končela, je tato smutná realita je potvrzena zvýšenou četností spontánních potratů a narozením degenerovaných dětí. I když se však narodí zdravé dítě, už od prvního vdechnutí ústeckého vzduchu začíná systematické poškozování jeho zdraví. To následně vede k výrazně častějšímu onemocnění dýchacího i srdečně-cévního aparátu s výraznějším počtem nádorových onemocnění. „V důsledku dochází ke zhoršení zdravotního stavu a předčasným úmrtím,” uvádí Petr Končel.

Iniciativa lékařů navazuje na kampaň za zachování územních limitů těžby hnědého uhlí Strany zelených z jara letošního roku. Právě Zelení iniciovali s lékaři veřejné slyšení v Senátu. Podrobnější informace a čísla najdete na www.zachovejmelimity.cz

Na obrázku: bývalý zatopený lom, dnes jezero Milada. To všechno může opět vzít za své, budou-li limity těžby prolomeny.

 

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..