NEW YORK – Každoročně uděluje blog Conna Hallinana, volně přeloženo »Zprávy na hraně« (Dispatches From The Edge) cenu novým příběhům a zpravodajům, kteří spadají do kategorie »Myslíte to vážně?«. Zde jsou uvedené ceny za rok 2011, jak  je Hallinanův blog uvádí. 

Neuvěřitelná fakta, jejichž věrohodnost je doložena, a přesto překonávají leckteré sci-fi příběhy, nebo jsou jako ze seriálu X-files, navíc stojí daňové poplatníky miliardy.

Zlatý citrón (The Golden Lemon Award) připadl firmě Lockheed Martin, největší zbrojní společnosti na světě, jejíž stíhačka F-22 Raptor má jakési „provozní“ problémy: piloti nemohou dýchat.
Americké vojenské letectvo (U.S. Air Force) bylo nuceno stáhnout svoji flotilu sto šedesáti F22 – kus za 150 milionů dolarů, tedy nejdražší jednomístná stíhačka na světě – poté, co piloti začali zažívat „symptomy podobné hypoxii“ z nedostatku kyslíku (nedostatečné okysličování organismu) . Společnost to však „napravila“, alespoň podle vice-prezidenta společnosti Lockheed Martin Jeffa Babioneho, který řekl, že je „hrdý na to, že je součástí“ týmu, jenž dostal stroj, neviditelný pro radary, zpět do vzduchu – dodejme však, že na pouhých pět týdnů. Když problémy pilotů pokračovaly, flotila F-22 byla opět „uzemněna“.
Podle Air Force nedokázal zatím nikdo zjistit, proč se kyslík nedostává k pilotům, tak vydal rozkaz, aby „piloti podstoupili psychotesty“. „Aby se vidělo, zda mohou piloti létat bez kyslíku?,“ ptá se Hallinan.

Na čestném druhém místě v této kategorii následuje v těsném závěsu  Lockheed Martin F-35, což je se 385 miliardami amerických dolarů nejdražší zbraňový systém v dějinách USA.

Cena samotného F-35 vyskočila z 69 mil. USD na 113 milionů za jeden stroj, a protože je tak „levnější“ než F-22 (130 milionů dolarů), mají USA v plánu nakoupit časem 16x více strojů F-35 než F-22. Zdá se však, že stíhačka F-35 má „trhliny“ a „místa, jež se přehřívají“ Podle ředitele programu vice-admirála Davida Vendeta je k těm místům „obtížný přístup“.
Dispatches proto navíc navrhuje, aby Air Force dodávaly pilotům (zřejmě jako součást výstroje) balíky ledu a nějaké to dobré lepidlo.

Cena P. T. Barnuma (The P.T. Barnum Award)
patří Dennisu Montgomerymu, počítačovému programátorovi, který připravil vládu USA o něco málo přes 20 milionů dolarů.

Montgomery tvrdil, že jeho programové vybavení umí vystopovat teroristická spiknutí, skrytá v pořadech arabského televizního kanálu Al-Jazeera, sídlícího v Kataru. Zároveň ujišťoval, že jeho program umí rovněž vypátrat nepřátelské ponorky a identifikovat teroristy na videích Predator drone. Bushova administrativa brala jeho tvrzení tak vážně, že v prosinci 2003 vrátila zpět lety směřující do Británie, Francie a Mexika jen proto, že program „objevil“ informace o letech, vložené do pořadu televize Al Jazeera. Bílý dům v obavě, že by letadla mohla být použita k útoku na cíle v USA, uvažoval o jejich sestřelení.

CIA sice posléze došla k závěru, že software je padělek, ale raději než aby ty, kdo za podvod mohou, pokárala,  oba muže, Donalda Kerra a George Teneta, v tomto podvodu podržela. Tato státní špionážní agentura se navíc ani neobtěžovala sdělit toto „sladké tajemství“ někomu z armády, takže letectvo USA zakoupilo v roce 2009 falešný software za 3 miliony dolarů.

Cena Northcote Parkinsona (Northcote Parkinson Award) ) připadla ministerstvu obrany USA za podporu výroku britského sociologa, že „práce se šíří tak, aby vyplnila čas, jenž je k dispozici k jejímu dokončení.“

Parkinson – odborník společenských věd se zlomyslným smyslem pro humor – byl najat po II. světové válce, aby posoudil budoucnost britského Královského námořnictva. Došel k závěru, že vzhledem k hluboké vojenské lásce k efektním zlatým prýmkům, a k jejímu sklonu k byrokracii, by časem mohlo být víc admirálů než lodí. Netřeba snad ani dodávat, že přesně k tomu také došlo.

Nejsou to však jen Britové, kdo prahne po zlatých epoletách. Podle »Projektu vládního dozoru« (POGO) braná moc USA přidává do svých řad zejména „hvězdné frčky“ přímo rekordním tempem. Zatímco počet poddůstojníků – tedy nejpotřebnějších akčních hodností – vzrostl od roku 2001 do 2010 o pouhá 2 %, počet tří- a čtyřhvězdičkových generálů spolu s vlajkovými admirály vzrostl o 24 %, jedno- a dvouhvězdičkových generálů a admirálů o 12 % a nižších důstojníků o 9,5 %.
Bývalý ministr obrany Robert Gates se sice pokoušel řady nejvyšších hodností omezit, když ho ale v úřadu vystřídal Leon Panetta, škrty svého předchůdce nejen zastavil, ale přidal dalších šest generálů. V době očekávaného konce války v Iráku snížil Pentagon stavy poddůstojníků o 10 000 osob, přidal však 2 500 důstojníků. Podle POGO, „je dnešní braná moc finančně nejzatíženější silou v dějinách USA“. Podle výpočtů POGO, bude daňové poplatníky v letech 2012 – 2021 stát oněch šest generálů, které Panetta jmenoval ,  kolem 14 milionů dolarů.
I to však může mít své přednosti. Generálové ani admirálové nebojují, to je věcí poddůstojníků. Při tomhle tempu se USA brzy zbaví aktivních vojáků a běh války bude zanechán generálům a admirálům. Půjde-li to takhle dál, Dispatches předpovídá, že vypukne hromadný pacifismus.

Cena za popletené priority (The Confused Priorities Award) je trojcestná vazba mezi britským premiérem Davidem Cameronem, kanadským premiérem Stephenem Harperem a bývalým irským Taoiseachem (premiérem) Bertie Ahernem.

Uprostřed programu krutých úspor, s mohutnými škrty sociálních výdajů, vydala Cameronova konzervativně-liberální vláda 40 mld. dolarů na novou generaci ponorek s raketovými střelami. Zatímco britský ministr obrany Liam Fox řekl, že ponorky jsou nutné pro zachování jaderné bezpečnosti země, kritici tvrdí, že ve skutečnosti je program zástěrkou pro BAE Systems (zbrojařská společnost sídlící ve Velké Británii), která má vytvořit zcela nový zbrojní systém.

Kanadský premiér Harper se dostal do tohoto týmu vítězů tím, že vydal přes 100 milionů dolarů na jednání okresních summitů a na reprefondy pro člena kabinetu konzervativců Tonyho Clementa. Výdaje obsahovaly například 13 711 dolarů za svítící náramky (světélkující ozdoby, známé z diskoték), 62 mil. za ubytování a 4,3 mil. za dočasné oplocení, které mělo udržet Kanaďany stranou od jezera, kde schůzka „Osmičky“ probíhala. Polovina peněz, určených na summit, byla použita k vybudování správní budovy v jednom senátním obvodu, a také na rozvoj letišť a komunit, u kterých mohl člen kabinetu zároveň získat půjčku. Ve stejné době Harper snížil výdaje na zdravotnictví i vzdělání a ubral 200 milionů dolarů z ochrany a monitoringu životního prostředí.

Ahern, šéf Irského parlamentu v létech 1997 – 2008, dohlížel na bublinu bankovních spekulací a spekulací s nemovitostmi, jež zničila irskou ekonomiku v r. 2008.

Ahern tvrdil, že ho nikdo neinformoval o tom, že finanční situace je tak hrozná. Průzkum nezávislého analytika Roba Wrighta však doložil, že vláda Fianna Fail byla opakovaně varována před blížícím se krachem. Na otázku, čeho lituje nejvíc, Ahern odpověděl, že to byl neúspěšný pokus o vybudování stadionu, jaké mají arabské státy. „Myslím, že je nešťastné, když vidím státečky jako Katar a Kuwajt…hovořit o jejich deseti stadionech, a my jsme nikdy nedokázali postavit ani jeden národní stadion. To by byl úspěch, o jaký jsem tvrdě usiloval, nikdy jsem jej však nedosáhl.“

Cena bílého slona (The White Elephant Award) řecké armádě za  zvažování o převzetí čtyř set tanků M1A1 Abrams od USA. „Je to bezplatná nabídka,“ řekl mluvčí řecké armády Yiannis Sifakis.

Inu, o bezplatnosti lze mluvit opravdu jen stěží. „Abrams“, hlavní bitevní tank USA, je 67,6 t vážící monstrum, které „spolyká“ téměř 38 litrů benzinu jen aby nastartovalo, a jeho provozní spotřeba je neméně úctyhodná –  1,6 galonu na míli (přes 6 l/km). Navíc, doprava tanků do Řecka přijde na 11 milionů dolarů.
Za dobu jednání o této super nabídce propustila vláda řeckých socialistů desetitisíce dělníků, zkrátila mzdy, rozbila zdravotní péči, zvýšila daně z obratu a zvýšila věk odchodu do důchodu. Velká města zachvátily masové demonstrace a generální stávky a země s zmítá  na okraji bankrotu. Možná si armáda myslí, že budou-li se německé banky snažit zemi znovu ovládnout, oněch 400 tanků Abrams by se mohlo hodit (pokud si ovšem Řecko bude moci dovolit palivo k jejich provozu).

Cena doktora Frankensteina (The Dr. Frankenstein Award) připadla bývalé ministryni zahraničí USA Madeline Albrightové za její sponzorování kosovského premiéra Hashima Thaciho, muže obviněného z vraždění srbských vězňů během války v Jugoslávii v r. 1999 a z prodeje částí jejich těl.
Ve zprávě o skandálu v Counter Punch, reportérka Diana Johnstoneová, autorka knihy „Bláznivá křížová výprava: Jugoslávie, NATO a sebeklam Západu“, cituje zprávu švýcarského senátora Dicka Martyho, týkající se někdejšího velitele Kosovské osvobozenecké armády Thaciho, který za války řídil „bezpečné domy“, kde byli srbští vězni mučeni a zabíjeni. Martyho vyšetřování hradilo Parlamentní shromáždění rady Evropy, organizace pro lidská práva se 47 členskými státy.
Neudaný, ale zjevně nízký počet vězňů byl převážen v náklaďácích do operačního prostoru nedaleko mezinárodního letiště v Tiraně, z něhož se čerstvé orgány daly rychle dopravit k příjemcům“, uvádí Martyho zpráva. „Zajatci byli zabíjeni, obvykle střelou do hlavy, předtím, než jim byl vyoperován jeden nebo i více orgánů.“ Nejčastěji byly zřejmě odebírány ledviny. Thaci je také, podle zprávy, napojený na obchod s heroinem a s prostitucí.

Albert (Holbrooke) a jeho již zesnulý poradce Richard Holbrooke tlačili Thaciho do vedení Kosova během rambouilletských jednání, vedoucích k válce. Podle Johnstoneové bylo mnohem víc prominentních předáků kosovské delegace pro tyto rozhovory odstaveno, a Thaci, v kruzích prosazujících zákony známý jako „had“, se stal tváří albánského odštěpeneckého hnutí.

Při dotazu na Martyho zprávu,  řekl mluvčí ministerstva zahraničí USA Phillip Crowley, že Američané pokračují ve spolupráci s Thacim, protože „každý jedinec kdekoli na Zemi je nevinný, dokud není dokázán opak“. Samozřejmě, jeho „nevině“ pomáhá i skutečnost, že Thaci odsouhlasil výstavbu rozlehlé základny USA v Kosovu, Camp Bondsteel, čímž získaly Spojené státy svůj první vojenský opěrný bod na Balkáně.

The Surreal Award získalo ministerstvo spravedlnosti USA za konečný souhlas s tím, že obhájci vězňů na Guantanamu mohou nahlížet do tajných spisů, jež byly prvotně zobrazeny na webových stránkách WikiLeaks.

Ministerstvo nařídilo, že právníci mohou nahlížet do dokumentů, nesmějí však  materiály stahovat, kopírovat, uschovávat, tisknout nebo šířit; advokát  David Remes o nařízení řekl, že je „stále fantaskní“.

Cenu The Grinch Award získal  Mezinárodní měnový fond (IMF) za stížnost, že v Kolumbii je příliš vysoká minimální mzda, což zvyšuje cenu práce. 

Kolumbijská minimální mzda je 1,80 USD za hodinu, což dělníkům, pracujícím na plný úvazek, „vynáší“ měsíčně kolem 300 dolarů.

Cena za přepisování dějin (The Historical Re-write Award) připadla Jean-Francoisovi Copeovi, generálnímu tajemníkovi konzervativního »Svazu za lidové hnutí francouzského presidenta Nicolase Sarkozyho«, muže, který stál za zákazem nošení burky. Cope zorganizoval konferenci o zesvětštění, jež podle francouzského premiéra Francoise Fillona vedla k ocejchování Muslimů.

Cope obhajoval konferenci jako „kontroverzní, ale nutnou“, a dodal, že „hodnoty Francie jsou stejné jako u Tří mušketýrů: volnost, rovnost, bratrství.“ Krom toho, že román Alexandra Dumase se odehrával v roce 1625 a mušketýři bojovali za Ludvíka XIII a katolickou církev,  výraz »volnost, rovnost, bratrství« byl heslem francouzské revoluce z r. 1789, takže s feudálním dvorem Bourbonů nejspíš příliš spjat nebyl.

Cenu za jazykovou kreativitu (The creative Language Award) získala Obamova vláda popřením, že by americké bombardování Libye znamenalo válku.

Podle Bílého domu to byla »časově limitovaná vojenská akce s omezeným dosahem«.

Autor: Conn Hallinan, Dispatches from the Edge
Foto: www.comunicas.org

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..