PRAHA – V Senátu České republiky se setkaly právničky z celé Evropy na konferenci „Síla ženy v době krize“, kterou uspořádala 18.května místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková spolu s Evropskou asociací právniček EWLA. Konference se zúčastnily zástupkyně právnických profesních organizací, mj. z Česka, Francie, Švýcarska, Nizozemí a Itálie.

                                                                                                                                                                                                                                 Hlavním tématem konference byla problematika lidských práv, zejména problémy s vydáváním dětí do ciziny, obchodováním s lidmi, domácím násilím, problematika zastoupení žen v řídících pozicích a věková diskriminace žen v pracovních vztazích.

Konferenci zahájila místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková slovy, že pražská konference přinese nové náhledy.  „V rámci této konference se v Praze potkává mocná síla, kterou je ženský princip a právo.“  Podle ní je převažující mužský přístup jednou z příčin krize, do které se společnost dostala. Vládne zaměření na rychlý zisk, extrémní soutěživost a riskování.

„Chceme-li toto změnit, musíme to dlouhodobě řešit právě jiným přístupem“, tj. vlastnostmi, které jsou vlastní ženám dodala Gajdůšková. Je podle ní nutné vytvářet podmínky pro stabilitu, spravedlnost, dlouhodobý a udržitelný rozvoj, empatii a porozumění. Jak říká, je nezbytné budovat vize a hledat řešení, která v dlouhodobém horizontu budou vytvářet právní rámec, který bude pro občany zárukou dostupnosti práva a řešení jejich problémů. „A to je síla, která pomůže posunout svět tím správným směrem. Musíme trvat na tom, aby byla zajištěna lidská práva každého jednotlivce, a to ženy opravdu umí,“ uvedla Gajdůšková.

Ženy jsou zejména v době krize nevyužitý potenciál

Regula Kagi-Diener, vice-prezidentka Evropské konfederace právniček dodala, že: „Světu se povede lépe, pokud jej povedou silné ženy“. Zdůraznila také potřebu podpory pozice žen v justici i v celé společnosti.  „Vysoce kvalifikované a motivované ženy je potřeba podporovat zejména v době krize, protože představují nevyužitý potenciál, který je velice kvalitní,“ dodala.

Potřebu ženského pohledu ve společnosti podpořila i Marie Cilínková, prezidentka České asociace právniček: „Ženy mají obrovskou moc, kterou je potřeba využít pro zlepšování společnosti a rodiny,“ A k tomu dodala: „Máme sílu vnést do společnosti etiku, slušnost a morálku tím, že jí budeme prosazovat na svých pracovištích, ve svých domovech a společenstvích. To je úkol, který si vytvořila speciálně česká asociace, v kontextu dění v České republice.“

Nerovnoměrné rozdělení moci je jednou z příčin současných problémů

Podle bývalého eurokomisaře Vladimíra Špidly jednou z příčin současných problémů je důsledek zejména nerovnoměrného rozdělení moci ve společnosti. Špidla vyzval k vytrvalé snaze o změny, které povedou ke genderově neutrální společnosti, a otevřeně podpořil kvóty pro vstup žen do rozhodovacích pozic, jako nástroj urychlení celého procesu, který vidí jako nezbytný a nutný pro nastartování obnovy důvěry občanů ve stát a jeho struktury.

Důležitou součástí konference byla i cenná výměna zkušeností během workshopů. Velice zajímavou byla zejména výměna zkušenosti v oblasti problematiky dětí vydávaných do ciziny. Zde má dle Mgr.Ivy Jermanové Česká republika velký dluh vůči svým nejmenším a bezbranným občanům – dětem, zejména v tzv. návratových řízeních.

Je skandální, že český stát nedostatečně chrání práva svých dětí

„Český stát naprosto nedostatečně chrání práva dětí,“ konstatovala Jermanová. Nejen, že prý nedává přednost právům dítěte a upřednostňuje jiné zájmy, ale jak tvrdí, v některých případech se bohužel nahlíží na děti optikou zákona, jako na věc. „To je v roce 2012 opravdu skandální,“ uvádí právnička Jermanová, specializující se na mezinárodní procesy.

Mladické nadšení nenahradí zkušenosti

O otázce diskriminace žen v zaměstnání, zejména z hlediska věku, se zmínila JUDr. Marie Brejchová, členka Asociace právníků, zabývající se rovněž firemním právem: „Mladé ženy přinesly ´čerstvý vzduch´, ale je dobré využít i zkušenosti starších“.

Právě výměna zkušeností a přístupů v různých oblastech je největším přínosem konference. „Takové setkání, kde se řeší právní problémy, a ještě k tomu z hlediska žen, je pro mne velmi zajímavé,“ říká profesorka Eva Syková. Pociťuje prý v mnoha oblastech, že Česká republika má vůči ženám obrovský dluh a je na tom možná hůř než okolní země směrem na západ nebo na jih.

Eva Syková je letos oceněná Manažerka roku, která vede Ústav experimentální medicíny. Její slova potvrzuje i Lenka Tomešová, předsedkyně Klubu manažerek české manažerské asociace: „Přínos této konference je obrovský právě ve výměně zkušeností, stejně jako a sdělení si poznatků nejen z práva, ale i byznysu“.

Foto: Renata Lucková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..