MOSKVA – Vláda Ruské federace schválila 25. Května seznam zahraničních vysokých škol, jejichž diplomy se budou uznávat bez nostrifikace. Jde celkem o 210 vysokých škol z 25 zemí. Česká republika mezi nimi není.

Nejvíce vysokých škol je z USA (66) a z Velké Británie (30). Právě tyto vysoké školy se podle listu „Russkaja gazeta“ těší největší oblibě u Rusů v zahraničí. V seznamu je také 13 vysokých škol z Německa a 11 z Číny. Do seznamu se dále dostaly mimo jiné státy Izrael, Šanghaj, a také Finsko s 1 vysokou školou.

V dubnu letošního roku z nařízení vlády bylo navíc rozhodnuto, že absolventi vysokých škol, které se umístí do prvních 300 míst na žebříčku všech tří akademických ratingů: Akademický rating universit světa (Academic Ranking of World Universities), Světový rating universit (QS World University Rankings) a rating universit světa Times (The Times Higher Education World University Rankings). Jednat by se mělo zhruba o 180 universit. České university ani v této „trojkombinaci neuspěly.

Absolventy českých vysokých škol i nadále čeká  nostrifikace

Absolventi vysokých škol, které se neumístily ve zmíněných seznamech, budou muset i nadále své diplomy nostrifikovat, například pro studium nebo práci v Rusku. Procedura nostrifikace přijde v Rusku na 4000 rublů, což je v přepočtu kolem 2500 korun. Náročnější je tento proces časově. Trvá až 4 měsíce je k němu zapotřebí dodat velké množství dokladů. Tato procedura tak čeká všechny Rusy i Čechy, kteří absolvovali vysokoškolské studium v České republice.

Experti oslovení listem „Rossijskaja gazeta“ mají za to, že zrušení procedury uznání diplomů pomůže návratu mladých ruských odborníků do vlasti. Další list „Kommersant“ uvádí, že tyto kroky mohou mít souvislost s plány vlády platit studium Rusů na nejlepších zahraničních školách.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..