NEW YORK – Hlavou 67. Valného shromáždění OSN byl zvolen ministr zahraničí Srbska Vuk Jeremić. Jeho konkurentem byl stálý litevský zástupce při OSN Dalius Čekuolis.

Vuk Jeremić zvítězil s jasnou převahou. V souboji získal 99 hlasů, zatímco jeho konkurent pouze 85.Přesdseda Valného shromáždění (VS) je volen na základě regionálního principu. Letos přišla řada na Východní Evropu.

Připomeňme ale, že předseda VS nezastupuje ani jednu zemi ze stálých členů Rady Bezpečnosti OSN – Velká Británie, Čína, Rusko, USA a Francie.

Poté, co byly spočítány hlasy a vyhlášen vítěz, obrátil se Vuk Jeremić na členy Valného shromáždění.

Úplatek za Kosovo, nebo černé svědomí světa?

„Srbsko – malá rychle se rozvíjející země, není členem žádných vojenských nebo politických svazků. Takže je pro nás skutečně velkou ctí získat podporu tolika zemí z celého světa, a zaujmout místo v čele hlavního poradního a reprezentativního orgánu OSN, který je odpovědný za vývoj politiky Organizace,“ řekl Jeremić.

Nově zvolený předseda navrhuje jako hlavní směr politické diskuze na vysoké úrovni „regulaci a řešení mezinárodních sporů mírovou cestou“. Společná diskuze a slyšení proběhnou na samém počátku 67. zasedání Valného shromáždění, které zahájí svou činnost 18. září. Připomeňme, že k dnešnímu dni má OSN 193 členské země.

Vzhledem k tomu, že volba předsedy VS OSN se dohaduje předem a lobbuje se za ni velmi intenzivně, lze se jen dohadovat, proč musel ustoupit zkušený politik pobaltské republiky mladému a charismatickému Srbovi.

Odpověď je třeba hledat nejspíš v Kosovu. Otázkou zůstává, zda to má být takzvané „držhubné“ související s minulostí, nebo záloha na budoucí souhlas politického představitele Srbska s americkými a evropskými požadavky, které by možná měl nově zvolený srbský prezident chuť odmítnout. Budoucnost ukáže.

Se silnou podporou z Ruska, které se rovněž staví proti autonomii Kosova, převážně etnickými Albánci obývané bývalé jugoslávské provincie, Srbsko sdělilo Radě bezpečnosti OSN že převedení správy Kosova pod EU bylo nezákonné.

Zato premiér Británie – jedné z prvních zemí, které uznaly Kosovo po jeho jednostranném vyhlášení nezávislosti 17. února – řekl, že debata už byla překonána událostmi a Srbsko by mělo začít přemýšlet o tom, jak se vypořádat se svým novým sousedem

Jak už ale informoval deník Smart News, srbský prezident Tomislav Nikolić konstatoval během návštěvy Ruska, že zříci se Kosova nedovoluje Srbům ani ústava. Nezbývá, než čekat, kterou cestou se vydá v OSN sám Jeremić.

Fotografie: wikipedia.org

Čtěte také:  Nevzdáme se Kosova, zakazuje nám to ústava.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..