TEHERÁN – Z Íránu „prosakují“ zprávy už od neděle 10. června, že syrští povstalci jsou vyzbrojováni chemickými zbraněmi lybijské výroby. Kromě toho jsou prý povstalci zároveň školeni, jak je mají používat. Tato informace byla uveřejněna na izraelském portálu mignews.com, s odvoláním na anonymní syrský zdroj.

Tato zpráva vyvolala značné znepokojení v západním světě, a samozřejmě v Izraeli. Obávají se, že Teherán a Damašek společně připravují půdu pro Asádův režim, rozhodnutý k použití i chemických zbraní, aby porazil své nepřátele.

Tahanice mezi vládou a povstalci mají opět odnést nevinní

„Jakákoliv zpráva o předpokládaném využití chemických zbraní syrskou armádou, vytváří půdu pro teroristy, kteří jsou připravení těmito zbraněmi zaútočit na mírumilovné obyvatelstvo, a pak z toho obvinit syrskou armádu a vládu,“ prohlásila dnes plošně íránská média.

Před třemi dny, 7. června, opoziční syrské zdroje tvrdily, že letadla syrského vládního letectva měla shodit jedovaté látky na města Deraa, Hama a Idlíb, což mělo vyvolávat u lidí mdloby. Později se ukázalo, že pro tyto „zvěsti“ neexistovalo žádné opodstatnění.

V řadách povstalců jsou prý příslušníci teroristické skupiny Al Kaida

Na druhé straně se rovněž objevují zprávy, které nejspíš také nebude snadné dokázat. Proslýchá se totiž, už měsíce, že v řadách povstalců bojují členové teroristických jednotek Al Kajda.¨

V tuto chvíli je nejpevnějším Asádovým spojencem Moskva, což potvrdil i ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov.

Dnes přežila Sýrie další den krvavých jatek. Počet mrtvých se každý den počítá ve dvoumístných číslech. Také Mezinárodní červený kříž a červený půlměsíc upozorňují, že akutní pomoc potřebuje ke dnešnímu dni přes milion Syřanů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..