MOSKVA – Veřejné akce k oslavě „Dne Ruska“, které mají v centru ruské metropole proběhnout 12. června, bude „chránit“ 12 tisíc policistů. Informovala o tom moskevská správa ministerstva vnitra Ruské federace na svých internetových stránkách.

Ve 13 hodin začne opoziční protestní „Pochod milionů“, jehož by se podle organizátorů mělo zúčastnit kolem 50 tisíc lidí. Moskevské úřady tentokrát pochod schválily a opozice projde z různých směrů přes velké bulváry na třídu Sacharova, kde také od 15 hodin začne protestní mítink.

Den Ruska se propojí s fotbalovým zápasem EURO2012

V 19 hodin místního času začne koncert, věnovaný „Dni Ruska“ a ve 23.50 odstartuje velký ohňostroj.

Ve 22.45 se ovšem oslavy Ruska změní na několika místech Moskvy na svátek sportovní, protože velké obrazovky budou vysílat fotbalové mistrovství Evropy. Že o to mají Rusové zájem, není divu, protože bude hrát Rusko proti Polsku.

Sběratelský koníček pokut se od nynějška prodraží

Dodejme, že k akci dochází poté, co byl schválen zákon zpřísňující sankce za vyvolávání nepokojů během shromáždění, pochodů a demonstrací. Jestliže se pokuty doposud pohybovaly v řádech jednoho tisíce rublů (cca 600 Kč), nové pokuty lze udělit až do výše milionu. Jak uvedl zástupce ruského ministerstva vnitra, někteří narušitelé si z toho dělali sport a sběratelskou vášeň. Zaplacenými pokutami se pak chlubili například na Youtube.

Ministerstvo vnitra zároveň informovalo, že celkově se oslav zúčastní asi půl druhého milionu lidí. Veřejný pořádek bude jistit kolem 70 tisíc policistů a asi 9 tisíc vojáků. Mimoto se na udržování klidu budou podílet i kadeti vojenských škol a dobrovolné gardy.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..