PRAHA – Je málo Europoslanců, kteří se v poslední době zapsali ve svých zemích tak kontrovezně jako právě  Milan Cabrnoch. Jaký je jeho pohled na celou kauzu IZIP, a jaký má tento projekt smysl?  Na toto i další témata odpovídal europoslanec Cabrnoch zpravodajskému portálu Smart News.

Jak jste se vlastně dostal k politice?

Po ukončení lékařské fakulty jsem pracoval v nemocnici v Kolíně. Po roce 1990 jsem se podílel na jejím vedení a pomáhal  se začátky zdravotního pojištění. Tam jsem také vyvinul a prosadil jeden z prvních nemocničních informačních systémů, který je vzdáleným příbuzným elektronické zdravotní knížky.

V letech 1994 až 1998 jsem nastoupil v Ministerstvu zdravotnictví, kde jsem pracoval na reformě tohoto resortu. Vytvořil jsem seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, připravil a prosadil kombinovanou kapitační platbu pro praktické lékaře. Pochopil jsem však, že k prosazení změn je potřeba politického rozhodnutí, a proto jsem vstoupil aktivně do politiky.

Ve vrcholné politice je hodně lékařů, čím si to vysvětlujete?

Myslím, že po revoluci v roce 1989 ve společnosti získávali podporu veřejně známí lidé, kterým voliči důvěřují. Vedle učitelů jsou to například lékaři. Nejsou jen ve vrcholné politice, hodně jich najdeme i v městských a obecních zastupitelstvech.

Je velký rozdíl mezi evropským a českým parlamentem?

Odlišností je mnoho, český a evropský parlament jsou naprosto rozdílné instituce, mají zcela jiné kompetence. Evropský parlament (EP) například nemá legislativní iniciativu, poslanci nemohou navrhovat zákony ani jejich novely. Rozhodnutí Evropského Parlamentu není konečné, vyžaduje souhlas Evropské rady.

V EP zažíváme projevy deficitu demokracie, poslanci často vůbec nedostanou slovo v debatě a podobně.  Z pracovního hlediska je největším rozdílem mnohojazyčnost a jistá osamělost. Narozdíl od českého parlamentu pracují poslanci v EP většinou samostatně a musí se více spoléhat na svůj tým, své spolupracovníky.

Má vůbec možnost Česká republika ovlivnit nějak výrazně směřování EU?

Samozřejmě ano. Česká republika je plnoprávným členským státem, patříme mezi státy střední velikosti a také mezi státy s jasným názorem, který se nebojíme vyslovit a hájit. Zvlášť viditelná je v evropském prostředí ODS se svými pravicovými a euro-realistickými principy.

Není možné se vyhnout zmínce o projektu IZIP. Jaká byla vlastně základní idea?

Základní myšlenkou zdravotních knížek je změnit zásadně poměry v péči o zdraví ve prospěch pacienta, kvality a bezpečnosti péče, kterou dostává. Posílit postavení pacienta, dát mu do ruky informace o zdraví a péči o ně, a také příslušný díl odpovědnosti za vlastní zdraví. Všechny informace o vyšetřeních, laboratorních testech i lécích, které užíváme, jsou důležité pro rozhodování o další péči.

Chceme, aby měl pacient u sebe elektronickou kopii důležitých informací a mohl je využít tam, kde je to potřeba. Během let se zdravotní knížka rozšířila o další informace, například údaje o stavu mého pojištění či přehledy péče, kterou za mne pojišťovna uhradila v minulých letech.

Neobáváte se o únik citlivých dat pacientů?

Obava z úniku informací je racionální, ale nesmí bránit jejich využívání. Co je lepší – zatajit svou nemoc a zemřít na ni nebo přijmout riziko úniku informací a léčit se správně? Ochrana dat před neoprávněným přístupem je jednou z priorit nejen pro IZIP. Víceletá podrobná kontrola Úřadu na ochranu osobních údajů nenalezla v IZIP žádné pochybení.

Čtěte také: Software pro IZIP, kontrolu posudkářů, a další vyhozené peníze

Odborníci se shodují, že riziko neoprávněného přístupu k informací je u zastaralé papírové formy mnohem větší než v případě elektronické.

Je možné poodkrýt vlastnickou strukturu. Hodně se mluvilo o uniku kapitálu.Včetně peněz VZP.

To je otázka na společnost IZIP a.s. Akcionáři IZIP jsou veřejně známí. Řeči o úniku kapitálu jsou nesmyslné a nepodložené, byly šířeny s cílem poškodit projekt VZP. V roce 2011 jsem jako jeden z minoritních akcionářů IZIP předal svůj podíl Všeobecné zdravotní pojišťovně ČR. Dnes nevlastním žádný podíl na společnosti IZIP a.s. Pokud vím, akcie IZIP a.s. dnes nejsou anonymní, většinovým vlastníkem je VZP ČR, která také ovládá vedení společnosti.

Byl byste pro obnovení projektu IZIP?

Nedošlo ke zrušení projektu IZIP. Dva a půl milionu pojištěnců VZP ČR stále vlastní a může využívat své zdravotní knížky, vidí v nich výsledky vyšetření, léky, přehledy vykázané péče z minulých let a další cenné informace. V tuto chvíli padlo pouze politické rozhodnutí ukončit smluvní spolupráci mezi veřejnoprávní VZP a její “dceřinou společností”, která pro její pojištěnce spravuje zdravotní knížky. Jsem pevně přesvědčen, že služba zdravotních knížek je pro občany nesmírně užitečná.

Připravit občany o tuto službu by bylo velkou chybou. Měli bychom tuto službu zachovat a nalézt pro ni další využití poté, co ministr zdravotnictví Heger (konečně) převzal odpovědnost za rozvoj elektronického zdravotnictví v ČR. Až ministr Heger vytvoří a obhájí koncepci dalšího rozvoje eHealth, budeme v jejím rámci hledat nejlepší cestu pro využívání a rozvoj elektronických zdravotních knížek.

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra rozjela svůj projekt. Dalo by se na něj navázat a propojit systémy?

Několik dalších zdravotních pojišťoven rozjíždí projekty zdravotních kartiček svých pojištěnců. Obsah těchto projektů je však zásadně odlišný od toho, co obsahují zdravotní knížky pojištěnců VZP. Malé pojišťovny ve svých kartičkách zobrazují pouze informace z vyúčtování výkonů. Jejich uživatel tak sice najde informaci o tom, že laboratoř vyúčtovala pojišťovně vyšetření cukru v krvi, ale nenajde zde informaci o tom, jaký byl výsledek tohoto vyšetření. Kartičky malých zdravotních pojišťoven také neobsahují informace od lékařů, nejsou kopií zdravotnické dokumentace. 

Pojišťovny by mezi sebou měly spolupracovat v oblasti zdravotního pojištění, na druhé straně si také mezi sebou konkurují. Předmětem této spolupráce ani konkurence však nemůže a nesmí být práce se zdravotnickou dokumentací. Ta patří do rukou lékařům a pacientům, a její sdílení musí být metodicky řízeno na úrovni státu, ne pojišťoven.

Jaké je Vaše životní krédo?

Snažím se pracovat na tom, čemu rozumím, a dělat věci, které mají smysl. Rád spolupracuji s chytrými lidmi, nebojím se spolupráce s mladými, spolupráce s lidmi, kteří jsou chytřejší než já, mne posiluje. Na prvním místě stojí moje rodina, maminka, manželka, děti.

Foto: Oficiální stránky MUDr. Milan Cabrnoch

Sdílet

1 Trackback or Pingback for this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..