AsunciónŘada lídrů zemí latinské Ameriky odsoudila impeachment vyhlášený proti paraguayskému prezidentovi Fernandu Lugovi, a odmítla uznat pravomoci a pověření Frederica Franca, který byl zmocněn k převzetí této funkce. V sobotu 23. června o tom informoval ruskojazyčný portál Lenta s odvoláním na AFP. Prezident Lugo se nezpronevěřil roli prezidentské, ale kněžské. V době, kdy byl knězem, prý nedodržoval celibát, smilnil a plodil děti.

„Je mimo jakoukoliv pochybnost, že v Paraguayi proběhl státní převrat. To je nepřijatelné,“ proghlásila prezidentka Argentiny Cristina Fernández de Kirschner. Její venezuelský kolega Hugo Chavés řekl, že jeho země neuzná „neužitečnou a nezákonnou vládu, která se dostala k moci v Paraguayi“. Podobnou pozici zaujaly Bolívie a Nicaragua, v jejichž čele stojí levicoví představitelé.

Impeachment Fernanda Lugy nepodpořilo ani Chile, kde poprvé od doby Pinocheta stojí v čele země pravicový Sebastián Pinera.  Jak prohlásil představitel chilského ministerstva zahraničí „Lugův impeachment neodpovídá ani minimálním požadavkům, požadovaných pro procedury podobného typu“.

Neuznávejte převratové sesazení prezidenta Luga, vyzývají země Střední Ameriky

Vrcholné orgány zemí Střední Ameriky vyhlásily společné komuniké, v němž vyzvaly světovou veřejnost, aby neuznávala sesazení Fernanda Luga z úřadu hlavy Paraguaye.

Fernando Lugo rezignoval v pátek 22. Června poté co členové Senátu hlasovali pro jeho impeachment. Den před tím schválili tento postoj také poslanci dolní komory Kongresu Paraguaye.

Připomeňme, že procedura impeachmentu byla zahájena poté, co 15. června došlo v provincii Canindeyu ke srážkám policie s místními civilisty, kteří si ovšem svévolně obsadili půdu. V důsledku těchto srážek zahynulo 17 osob. Fernando Lugo sice odvolal ministra vnitra a policejního ředitele, to ovšem nestačilo k tomu, aby si udržel úřad prezidenta.

Lugo rezignoval, bojí se však o demokracii v Paraguayi

Po vyhlášení impeachmentu Lugo prohlásil, že přijímá rozhodnutí Kongresu a rezignuje. Vyjádřil ale přesvědčení, že to, co se stalo, „zanechá hluboké rány v dějinách Paraguaye a jeho demokracii.“

Lugo zároveň požádal své příznivce, aby se zdrželi násilí. Přesto hned nato, co mu byl oznámen Impeachment, se sešlo přes 5000 Lugových příznivců na náměstí u Kongresu, kde došlo ke srážkám. Pro rozehnání demonstrantů použila policie slzný plyn a vodní děla.

Lugovi neuškodila politika, ale nedodržení celibátu. Smilnil

Bývalý katolický kněz Fernando Lugo vstoupil do úřadu prezidenta v roce 2008. Krátce po volbách byl jeho rating velmi vysoký, ale zanedlouho začal klesat. Paradoxně vliv na jeho popularitu neměla jeho politická rozhodnutí, ale několik jeho dětí, které se objevily z doby, kdy měl Luga dodržovat celibát.

Foto: lenta.ru

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..