LONDÝN – Největšími „mamuty“ se ukázali být Američané, do kategorie „muší váhy“ spadají Asiaté. Mimoto jsou obyvatelé Severní Ameriky největším dodavatelem nadváhy a obezity celého lidstva.

V článku britských vědců, uveřejněném v časopise BMCPublic Health jsou uvedeny výpočty, díky nimž došli vědci k průměrné váze jednoho člena lidstva a obyvatel jednotlivých regionů, ale také k váhovému „přínosu“ obezity. Ve svých výpočtech se vědci opírali o údaje Světové zdravotnické organizace (WHO) za rok 2005.

Z našich tukových polštářků a pneumatik by byly další 242 miliony lidí o průměrné váze

Souhrnná hmotnost veškerého dospělého lidstva čítá kolem 287 milionů tun, přičemž 15 milionů tun jde na účet nadváhy a obezity. Vezmeme-li v úvahu, že průměrná váha dospělého člověka jsou 62 kilogramy (bez rozlišení mužů a žen), pak celkem nadváha lidstva vydá na další 242 miliony lidí o průměrné váze. (5% obyvatel Zeměkoule na rok 2005).

Největší průměrnou váhou  – 80,7 kilogramů se vyznačují obyvatelé Severní Ameriky. Přesto, že na tomto kontinentu žije pouhých 6 % lidstva, mají největší podíl na nadváze a obezitě (34 %). V Asii, naproti tomu, kde žije 61 procento lidstva, dokázali Asiaté nahromadit pouhých 13 % souhrnného „tuku“.

Celkově odpovídá jedna tuna lidské váhy 12 Američanům a 17 Asiatům.

Vědci navíc spočítali, že kdyby všichni obyvatelé Země měli takový váhový index (BMI) jako obyvatelé USA, zvýšila by se souhrnná hmotnost lidstva o 58 milionů tun, což by bylo ekvivalentní přírůstu 935 milionů obyvatel s průměrnou váhou.

Navíc, kdyby zástupci veškerého lidstva měly stejné tukové zásoby, jako mají nyní Američané, zvýšilo by to spotřebu potravin v množství, postačujícím pro nakrmení 473 milionů lidí o průměrné váze.

Množíme se a tloustneme

„Při prognózování vlivu biologických druhů na biosféru, je třeba brát podle vědců nejen jejich počet, ale také jejich „biomasu“ což se zejména týká lidí,“ vysvětluje vedoucí výzkumu Sarah C. Walpole. Autoři článku zároveň připomínají, že podle prognózy OSN může počet obyvatel Země v roce 2050 překročit 8,9 miliard lidí, tedy o 3 miliardy více, než nás bylo v roce 2005.

Celý článek z  v angličtině čtěte ZDEBMC Public Health

Foto: donbass.ua

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..